вторник , 18 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Александър Пелев с коментар защо буксува реформата в адвокатската професия

Александър Пелев с коментар защо буксува реформата в адвокатската професия

Александър Пелев от инициативния комитет за адвокатска реформа (ИКАР) бе гост в предаването еМисия България и обясни защо според него буксуват предложенията за промени. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, който в продължение на почти две години остава встрани от приоритетите на законодателната дейност на Народното събрание.

„Адвокатурата в България остава встрани и извън фокуса на общата съдебна реформа. Не е възможно да има нормална съдебна реформа, без да има нормална адвокатура. Защо и как законопроектът седи и не може да стигне до пленарна зала, не е ясно, но има тежка съпротива. От страна на нашата професионална общност и от Висшия адвокатски съвет, има пасивност, въпреки че ни уверяват, че има непрестанна дейност. Но ние не сме привърженици на тази тиха дипломация“, коментира Александър Пелев.

Той обясни, че брокерите на недвижими имоти са видели заплаха за собствената си дейност в предлаганите промени. „Текстовете, които в момента са внесени за проект за закон, не са съвсем ясни като изписване. Между двете четения се налага и трябва да се направи прицезиране на някои от тях. Ако само нашия законопроект беше в един неизчистен вид, щяхме да сме най-щастливата държава. Законопроектът е плод на близо 3-годишна дейност и повечето от измененията касаят пряко нашата професия“, разясни Пелев.

Юристът посочи, че най-голяма съпротива е срещнал текстът, който касае по-детайлно описание за това що е адвокатска дейност. „Някои професии припознаха възможността, че ще изземем функциите за счетоводители, синдикати, Българска стопанска камара и други. Един от спорните моменти е нашето желание да имаме достъп до Националната база данни за население. Някои структури казаха, че ще има злоупотреби. На нас това ни е необходимо, за да спестим време на клиентите, на обществото и на съда. Едно дело се влачи с години, защото не може да се открие кой е ответника. Ние се снабдяваме с адреса на този човек с допотопна система“, посочи адвокатът. Той каза, че друга причина за инициативата е да се говори с обществото и с останалите представители на други правни професии.

„Целта е да се повиши сигурността на нашата професия. В САЩ на федерално ниво има криминално престъпление на извършването на правни консултации от човек, който не е адвокат. Нашата професия е свързана с риск за бизнес, за материалното състояние на клиента заради некомпетентност или лошо упражняване на професията“, добави юристът.

„Нашата професия е свободна, но е регулирана, включително и в Конституцията. Обвързани сме с определени правила и носим определени отговорности. За съжаление обаче тя се напълни с много хора, които аз и моите съмишленици, трудно бихме могли да наречем свои колеги. Включително в последните месеци изтекоха разговори с един адвокат с две действащи тогава съдиики. Това е възмутително“, категоричен е Александър Пелев.

Той посочи, че Висшият адвокатски съвет не е взел никакви мерки за поведението на въпросния адвокат Момчил Мондешки. „Това е пример как някой под табелата адвокат извършва на практика криминални дейности“, посочи Пелев. Той разказа и за случай за изчезнало дело в Софийския районен съд. Според него реформата може да допринесе за това да се следи по-стриктно какви хора упражняват тази професия.

„Имаме идеи най-малкото да съдействаме на клиенти, които са потърпевши от действията на други наши колеги“, увери юристът.
Той каза, че в България не е много известен фактът, че има застраховка за адвокатската дейност и вероятно няма случаи, или пък те са много малко, в които клиент съди адвоката си, защото е загубил делото заради негова некомпетентност или умишлено поведение.

„В САЩ например е национален спорт клиентите да съдят своите адвокати. Другата такава държава е Израел“, добави Пелев.
Той смята, че трябва да има възможност адвокати да внасят жалби до Конституционния съд от името на клиентите си, както и да внасят предложения за промени в законодателството и да сезират Народното събрание. „Ние играем в същия този цирк и никой не ни взема предвид, защото не си искаме нашето място“, коментира адвокатът.

Чуйте целия разговор с Александър Пелев и мнението му за реформата в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …