събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Александър Кръстев за книгите и нуждата от четенето в днешно време

Александър Кръстев за книгите и нуждата от четенето в днешно време

Създателят на сайта „Аз чета” Александър Кръстев коментира големия избор на издания на български автори и качествена ли е литературата, както и имаме ли нужда от книгите в днешно време.

Според Кръстев, обикновено количеството е за сметка на качеството, а правилото важи с пълна сила и за книжния пазар в България. „Това е нормално за всеки един пазар, особено когато има пренасищане. Тук е мястото на издателите – от всички пишещи хора да избират тези, които пишат най-добре и да подберат заглавия, които карат хората да мислят и да бъдат малко по-критични“, коментира Кръстев.

Той каза, че е много трудно да се предстаже какво ще се случи на книжния пазар в бъдеще и обясни, че издателите в България разчитат за година и половина или максимум две да продадат тираж от 1000 копия. „Понякога добри заглавия с много голям потенциал за отзиви и обществена промяна, остават неглижирани от издателите. Авторите намират начин да ги издадат сами“, посочи Александър Кръстев.

Той каза, че е трудно да се направи категоризация на актуалните теми, които избират съвременните български автори. „Преди беше проблем, че авторите пишеха много повече за себе си. Тази тенденция отшумява, тъй като самите автори разбират, че пишейки за себе, няма как да пробият в чужбина. Имаме добри автори, които са превеждани в много европейски държави. Малко по малко пътят за българската литература към чужбина се отъпква“, анализира Кръстев.

Според него няма как една книга да бъде успешна, ако по някакъв начин читателят й не може да се идентифицира с героите и посланията в нея. По въпроса за това дали ДДС за книги трябва да отпадне и в България, той все още няма отговор, дори и за себе си.

„Знам какви биха били ползите и негативите. Знам, че и други бизнессектори биха поискали да им бъде намалено ДДС, ако това стане за книгите. Този данък не е кой знае колко голям елемент в образуването на цените на книгите. Сега има и други легални начини за четене на литература, освен библиотеките“, обясни Кръстев.

Той сравни книгите с цигарите – това е нещо, за което хората трябва да се научат да си плащат. „Не е нормално акцизите за цигарите да се вдигат и никой няма проблем с това, а цените на книгите да се застояват на това ниво и да се твърди, че са скъпи“, убеден е Кръстев. Според него много деца четат с удоволствие, дори и родителите им да не са запалени читатели. Нишката обаче се къса, когато литературата в училище е остаряла и безинтересна, а родителите не стимулират четенето вкъщи, смята Александър Кръстев.

Вижте целия разговор със създателя на сайта „Аз чета” Александър Кръстев за българската литература в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …