вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Александър Кашъмов за нуждата от прозрачност на властта

Александър Кашъмов за нуждата от прозрачност на властта

Адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информацията коментира работата на служебния кабинет, нуждата от прозрачност и колко важна е информацията за големи сделки, афери и политики за обществения живот.

„От 20 години работим по Програма Достъп до информация. Това, което се случва в предишни времена на преход, е да се съставят доклади и най-често на пресконференция се съобщава информация за нередности. Когато журналистите започват да задават въпроси, се оказва, че докладът е тайна“, обясни Александър Кашъмов.

„Като говорим за прозрачността на едно служебно правителство, което все пак е преходно, е резултатът на техните проверки да станат достояние на обществеността“, добави юристът.

По думите му, прозрачността е един от най-важните сегменти на всяко едно управление. Той направи сравнение със САЩ, където задължително се учи и е част от административната работа достъпа до информация.

„Ако говорим за мълчаливите откази или това да се злоупотребява с някои документи, имаме проблеми. Един от тях е свързана с документацията, която подкрепя промените в закон“, даде пример Кашъмов. Той добави, че има още какво да се прави за прозрачността, за големите сделки, за големите проекти, като КТБ, например.

„Заедно с КТБ върви една друга голяма корупционна афера, наречена АЕЦ „Белене“, смята Кашъмов. По думите му, от прозрачността ще стане ясно дали политиците са действали, водени от зависимости или пък са работили въз основа на интересите на обществото.

„Програма Достъп до информация винаги е готова да съдейства и на журналисти. Действително в много държави, съществува традицията, когато се обсъждат важни въпроси, те да подлежат на един по-ограничен достъп. Обикновено този регламент е много ясен и предвиден в специален закон“, коментира Кашъмов.

По думите му, едно решение, дори и за отказ, трябва да съдържа мотиви. „Не можем да видим какво се защитава, каква вреда би произтекла, ако бъде изнесена информацията. Има два вида класифицирана информация – държавна тайна и служебна тайна. Тук не са си направили труда да посочат каква тайна се защитава“, добави юристът.

Чуйте целия разговор с Александър Кашъмов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Коста Димитров

  Много странно, като че ли правите ПР на г-н адвоката (няма значение как се казва),
  тъй като сайта Бивол, вече е завел дело срещу президента („льотчика“), веднага след отказа му,
  а вие сега питате отново но друг човек, що не заведохте дело когато ви отказаха?
  Между другото в Бивол е описал подробно казуса и различните хитотези, които вашият събеседник (при цялото ми уважение и увереност в експертните качества) просто преразказа без възражения (допускам и се надявам да е прочел и внимателно анализирал материала от Бивол)
  Акцентът тука е юридическият прецедент а не изданието, което цитирам.
  Странно е защо не сте завели дело при вашия пръв отказ?