понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Александър Детев за категоричния избор на австрийците

Александър Детев за категоричния избор на австрийците

Австрийците избраха за президент бившия лидер на „Зелените“ Александер ван дер Белен. Според първоначалните данни за него са гласували близо 52% от гласоподавателите.

Така на практика те не позволиха на кандидата на Австрийската партия на свободата Норберт Хофер да стане първия крайнодесен държавен глава в Европа след Втората световна война.

Въпреки че президентският пост в Австрия има предимно церемониален характер, победата на Ван дер Белен беше приветствана от умерени политици в Европа като удар срещу популистките сили, които искат да отслабят ЕС.

В „Жива връзка“ резултата от изборите от Виена коментира журналистът Александър Детев.

Резултатите са ясни, а за Виена са категорични – близо 65% от виенчани са подкрепили Ван дер Белен, обобщи той.

По думите му те са учудващи предвид факта, че социолозите прогнозираха близки резултати на двамата кандидати, аналогични на тези от пролетта. Детев определи това като малка победа за Европа, на която предстоят и изборите във Франция, Холандия, Италия, където битката също е с евроскептични партии.

През 2018 г. са и парламентарните избори в Австрия, като предстои да видим дали отново ще се поеме от този път, който доведе страната до международна изолация, заяви още журналистът. Чуйте цялото интервю:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …