неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Александър Детев: Уседналостта подкопава демократичните устои на държавата

Александър Детев: Уседналостта подкопава демократичните устои на държавата

Предложението за въвеждане на уседналост за участие в избори е безпрецедентен акт не само срещу българите в чужбина и техните права, но е и опит за подкопаване на Конституцията и демократичните устои на държавата. В основата на всяка демократична държава е правото на свободен избор, а то се гарантира само при честни и свободни избори, в които всеки гражданин може да подаде своя глас и той да бъде равен на всички останали гласове.

Това категорично заяви сънародникът ни Александър Детев, който е радиоводещ на българско предаване в Австрия и автор в списание „Виена – нашия град“.

„Най-фрапантното от всичко е, че тази атака не идва от циркаджии с калпаци, които бият бабички на границата, защото няма как иначе да спечелят електората си. Атаката идва от институция и то от Министерството на правосъдието, което трябва да е стожер и гарант за това, че законите на България защитават всеки един гражданин и не нарушават фундаментални права, едно от които е правото на глас“, подчерта Детев.

По думите му сега отново ще бъде изпползват като аргумент за промените вотът в Турция.

„Интересно е защо, когато вотът на българските изселници в Турция беше вот на ДПС и ДПС бе монополист, нямаше такива атаки от страна на институциите върху конституционните права на българите. Как позволихме това да се случи – почти всички партии да влязат в дискурса на противопоставяне между ДПС и ДОСТ“, запита журналистът.

Той бе категоричен, че противопоставяне между българи в България и българи в чужбина е допустимо.

„Чудя се дали този кабинет не се готви за нови избори. Тези промени се правят по време, в което ГЕРБ и „Обединени патриоти“ преговарят за коалиционно правителство. Интресно ми е дали тези две неща не са свързани“, посочи още Детев.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …