понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Александър Боримечков: Mолдовски студенти предпочитат български университети

Александър Боримечков: Mолдовски студенти предпочитат български университети

120 кандидат-студенти от традиционните български общности в Албания, Косово и Молдова са приети на първо класиране за обучение на образователно-квалификационна степен „бакалавър” и „магистър“ след средно образование за учебната 2016/2017 година. 35 са класираните от Албания, 18 са от Косово, а 67 са кандидатите от Молдова.

Кандидат-студентите от българските общности са кандидатствали за почти всички специалности. Сред най-предпочитаните за младежите от Албания са медицина, компютърни науки, история, журналистика, за кандидатите от Косово – медицина, педагогика, софтуерно инженерство и архитектура, а младежите от Молдова са се ориентирали към компютърни науки, компютърно и софтуерно инженерство, медицина, туризъм, корабоводене и др., съобщиха от МОН.

Университетите, които са предпочетени от младежите от българските общности са Софийският университет, Пловдивският университет, Югозападеният университет, Великотърновският университет, медицинските университети в София, Варна и Пловдив.

Тази година приемът на студенти от традиционните български общности беше увеличен от 400 на 1000 човека. С цел облекчаване на последиците от демографската криза, Министерството на образованието и науката през пролетта организира специална кампания за набиране на чуждестранни студенти.
Александър Боримечков работи в „столицата“ на бесарабските българи в Молдова – Тараклия. Той обясни защо кандидат-студентите предпочитат България за висшето си образование. Самият той каза, че е учил в български университет.

„Студентите имат интерес към българските ВУЗ-ове, защото дипломата ще важи във всички страни от ЕС. Образованието е по-добро, има систематизиране на дисциплините, академична среда и добри преподаватели. В българските университети липсва корупцията. Много желаещи молдовски студенти искат да учат зад граница и това се вижда година след година“, обясни Боримечков.
В Молдова е имало кампания в началото на март 2016 г., проведена от Министерството на образованието, представители на Държавната агенция за българите в чужбина и представители на университетите. Според него този процес трябва да продължи и през следващите години.

„100 000 българи живеят в цяла Молдова, но те са съсредоточени предимно в Тараклия. Много от тях успяват да се реализират според образованието, което са получили в България и да упражняват професия. Молдовските кандидат-студенти се насочват предимно към компютърни технологии, туризъм, маркетинг“, обясни Боримечков.
Той каза, че малко дипломирани специалисти се връщат в Молдова заради ниските заплати. Много хора добре се реализират в България и работят и в държавни учреждения, и в частни фирми.

Вижте целия разговор с Александър Боримечков в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …