събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алекс Алексиев: Тръмп започва радикална промяна, прилича на Рейгън

Алекс Алексиев: Тръмп започва радикална промяна, прилича на Рейгън

Как ще се трансформират европейските елити в ерата на Тръмп – ще деградират или еволюират техните политики? Ще бъде ли отречена политиката на Меркел спрямо мигрантите, кой ще доминира в диалога “стар и нов континент”? Всички тези въпроси коментира в студиото Алекс Алексиев, експерт по радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

„Основна промяна е това, което прави Тръмп. Бих казал, че парадигмата се сменя в САЩ. Досега имахме един крайноляв режим при Обама, а сега дойде крайнодесен или силно десен. Откакто е президент Тръмп има сериозни промени. Това, което става в САЩ е изключително интересно и важно за нас и Европа“, обясни Алекс Алексиев.

„Това, което става в САЩ от икономическа гледна точка е радикално. Той ще намали корпоративните данъци на 15%. Ще позволи огромните пари, който американски фирми държат в чужбина, да се върнат. 2 трилиона и половина ще влязат в страната“, добави експертът.

„Още по-важно е, че от първия ден започна да променя всички тези екзекутивни заповеди, с които Обама управляваше. Обама не можеше да намери общ език с републиканците в конгреса и управляваше предимно със заповеди. Всички тях Тръмп ще ги отмени и това е огромна промяна. Вижда се, че това е радикална промяна, която според мен е положителна. Американската икономика буксуваше през всички тези години“, коментира още Алексиев.

„Само при президента Рейгън имаше подобна радикална промяна. Тръмп изговори много глупости, но той е такъв човек. Няма политически опит и има много тънка кожа“, каза експертът.
Той посочи, че досега оръжия е тропала Русия. Тръмп вече е обещал, че ще удари джихадистите и терористите, както и че ще увеличи американските военни сили. „В същото време иска да похарчи много пари за инфраструктурата в Америка. Това, което е най-важно за нас в България и за Европа е отношението с Европа. Вчера новият шеф на Пентагона даде изявления в Европа, които гарантират, че Америка никога няма да напусне НАТО. А аз не съм много сигурен“, припомни Алекс Алексиев.

„Европа, най-вече водена от Меркел, продължава да разчита на Ердоган да спре потока от бежанци. Да се разчита на такъв човек, това е все едно да подпомагаш Ердоган да унищожи светска Турция. Това е ужасна грешка. Грешка бе и че Меркел отвори границите на ЕС за бежанци. Тя е германски канцлер“, добави още Алексиев.

Той каза и че не вижда много неща, които служебното правителство в България може да направи.

Чуйте целия анализ на Алекс Алексиев в студиото на еМисия България в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …