вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алекс Алексиев: Превратът на Ердоган беше успешен и води до религиозна диктатура

Алекс Алексиев: Превратът на Ердоган беше успешен и води до религиозна диктатура

„Превратът на Ердоган беше успешен и ще доведе до това, че Турция се превръща в една религиозна диктатура“. Тази теза защити председателят на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания Алекс Алексиев в предаването еМисия България.

„Опитът за военен преврат в Турция беше нескопосан и много лошо организиран. По-добре подготвяния опит за преврат беше този на правителството и на Ердоган. Най-малкото месеци са необходими, за да подготвиш списък на 40 000 полицаи, 20 000 полицаи и 5000 съдии. Той целеше да се постави цялата власт в неговите ръце. Неговите действия не са непременно реакция на преврата“, смята Алексиев. Според него след случилото се в Турция, нещата ще вземат много неприятна посока за Европа.

„Болшинството от арестуваните военни са от военновъздушните сили. Това говори, че те може би не са имали подкрепата на армията за преврата и са действали прибързано. Самият Ердоган каза, че е знаел за преврата 7 часа преди това. Това е нечувано. Така не се работи. Но не вярвам, че цялото нещо е било инсценирано“, посочи анализаторът.

Според него военните са научили, че Ердоган готви много крути мерки и са действали преди да са напълно готови. Той изключи възможността военните да са действали заедно с Фетхуллах Гюлен, за да подготвят преврата. „Гюлен е ислямист, който е решен да направи от Турция ислямска държава. Това ислямизиране на Турция започна дълго преди Ердоган. От 2003 г. до сега съвсем съзнателно се води ислямизация на турското общество. Много млади турци са разбрали, че най-бързият начин да направят блестяща кариера, е да станат ислямисти“, коментира Алекс Алексиев.

По повод стоплянето на отношенията между руския президент Владимир Путин и турския му колега, Алексиев посочи, че на Ердоган не му е било лесно да се извинява.

„Двамата пилоти, които свалиха руския самолет, са арестувани като едва ли не заговорници. Тогава Ердоган ги наричаше герои. Ситуацията е мътна, но не вярвам, че опита за преврат имат нещо общо със затоплянето на отношенията с Русия. Сближаването между двете страни стана защото Ердоган се оказа в безизходица“, обясни още Алексиев.
Вижте цялото интервю с председателя на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …