сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алекс Алексиев: Идеята да сме посредник в отношенията ЕС – Турция е смешна

Алекс Алексиев: Идеята да сме посредник в отношенията ЕС – Турция е смешна

Катар скъса поредица от дипломатически отношения и изненадващо сключи сделка със САЩ за нови изтребители. Международният анализатор Алекс Алексиев гостува в студиото на еМисия България с коментар за конфликта.

„В края на 20-ти век Саудитска Арабия харчеше 4 млрд. долара на година, за да финансира радикалния ислям. Така че, в никакъв случай саудитите не са с чисти ръце. В момента те са решили, че трябва да играят със САЩ обаче“, коментира Алексиев.

„Катар е най-големият износител на втечнен газ в момента. Това е много сериозна работа, Русия също е замесена и за нашия район е от изключително значение как ще се развият отношенията. Турция също играе с неудобни позиции за самата нея, защото има реален шанс да загуби цялата игра“, допълни Алексиев.

„Катар се опитва да балансира своите позиции, защото знае, че ако САЩ открито се обяви срещу тях, им е спукана работата. Това, което става не е просто късане на дипломатическите отношения, а огромен икономически конфликт. Може би това, че решиха да купуват американски самолети, е знак, че искат да са добър клиент“, заяви още Алексиев.

„Може би конфликтът е между Иран и арабите, Катар е просто една негова функция“, смята международният анализатор.

Алексиев коментира и ключовата визита на премиера Борисов в Турция, при която той разговаря с президента Ердоган в опит да подобри отношенията му с канцлера на Германия Ангела Меркел.

„Идеята, че Борисов ще стане посредник между Ангела Меркел и турците, е малко смешна. Конфликтът между тях е огромен. В момента Германия бие отбой, като се поддава на открития шантаж на Ердоган и ние да сме посредник, е смешно“, смята експертът.

Вижте цялото интервю в следващото видео!

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …