събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / Алекс Алексиев и Димитър Бочев в „Минало (не)свършено“: Съветското робство е единственото, под което сме робували

Алекс Алексиев и Димитър Бочев в „Минало (не)свършено“: Съветското робство е единственото, под което сме робували

С кадри от демонтирането на червената петолъчка от покрива на бившия Партиен дом – на 4 ноември 1990 г. – започна днешното предаване на „Минало (не)свършено“.

Дали 26 години по-късно тя може отново да се възроди и отново да заживеем под диктата на Българската социалистическа/комунистическа партия и нейната подчинена на кремълския режим роля – този въпрос провокация отправи в началото му водещият Евгений Михайлов.

Гости в предаването бяха политическият анализатор и журналист Алекс Алексиев и писателят публицист Димитър Бочев, и двамата обявени за невъзвращенци преди 10 ноември. Алексиев напуска България през 1966 г., а Бочев през 1972 г., като известно време и двамата работят като журналисти в радио „Свободна Европа“, припомни в представянето им Михайлов.

„Петолъчката едва ли ще се завърне, но за съжаление идеалите, които стояха зад този зловещ символ, като че ли се съживяват и това е много голяма опасност за България. Хората трябва да са наясно, че историята може да се повтори“, предупреди Алексиев, напомняйки, че това става тогава, когато не познаваме историята си.

„Тези идеи никога не са ни напускали. Аз бих предпочел да гостувам в предаване „Минало свършено“, но обстоятелствата са други. И в най-кошмарните си представи не съм допускал, че повече от четвърт век след гибелта на комунизма ние ще предъвкваме тази стара, но както по всичко личи – безсмъртна за България материя“, добави и Бочев.

През 2000 г. парламентът прие закон, с който обяви комунистическия режим за престъпен и въпреки това и днес неговите наследници се гордеят със славното минало и честват 9 септември като ден на свободата, а не на окупацията на България от съветската армия, отбеляза на свой ред Михайлов. Той припомни, че тази седмица парламентът прие с мнозинство на първо четене законови поправки, които забраняват също използването на комунистически символи и дават възможност за изучаване на престъпленията на тоталитарния режим в училище. Предстои да видим дали решението ще мине и на второ четене.

„Наистина е знаменателен пропуск, че не обяснихме на младото поколение какво значеше комунизъм. Кой в България например е разпространявал „Черната книга на комунизма“, която доказва, че жертвите му по света са над 100 млн. души? Нацизмът е голямо зло, но изобщо не може да сравнява с комунизма от гледна точна на жертвите им“, коментира Алекс Алексиев.

Димитър Бочев се съгласи, че в цялата световна история няма по-колосално зло от комунизма – дори в сравнение със Средновековието и нацизма, а в цялата ни национална история – по-свирепо робство. Според него в сравнение с издевателствата на идеологизираната и просъветска партийна върхушка, турското робство изглежда като „истински рахатлък“.

Комунизмът не получи общочовешка, световна присъда както нацизма, той нямаше свой Нюрнбергски процес, отбеляза Бочев, а у нас и до днес виждаме последствията от липсата на процеси на декомунизация и лустрация, съгласиха се и тримата.

„Българският комунистически режим бе единственият в Източна Европа, който се опита да заличи България от картата на света, като на два пъти гласува тя да стане част от Съветския съюз. Това е национално предателство без паралел в нашата и комунистическата история“, посочи на свой ред Алексиев.

С какво съзнание хората са влизали в тази партия, след като им е било известно, че тя е извършила най-големия атентат до този момент в световната история (в църквата „Света Неделя“), когато са знаели за всички издевателства, за жертвите, за убийствата без съд и присъда на и след 9 септември, както и за всичко сторено след това през годините, попита реторично и водещият.

С престъпно съзнание, категоричен бе в отговора си писателят Димитър Бочев. Това са хора, които издигат собствените си номенклатурни привилегии, на които са се радвали десетилетия наред, над всякакви национални интереси, като подчиняват на тях дори фундаменталните морални ценности на християнската ни цивилизация, продължи той.

Има нещо, което различава членовете на комунистическа партия от тези на всички останали партии – повечето убедени комунисти, и то не само в България, винаги са смятали съветска Русия за тяхната истинска родина, добави Алекс Алексиев. Той допусна, че е имало и много нагаждачи и приспособленци, които са търсели свои лични облаги, но убедените – като Георги Димитров и Васил Коларов – са си били съветски граждани и де факто, и по душа.

„Не сме освободени от старото. Първо ведомствено – тъй като на ключови позиции в големи, парламентарно представени партии, са радетели на това комунистическо зло, ала по-страшното е, че не сме се отървали и като народопсихология“, коментира писателят Димитър Бочев.

Гостите и водещият коментираха и интервюто на руския генерал Леонид Решетников, в което той твърди, че България трябва да се отклони от европейския си път и той вижда надежда за това в новия президент ген. Румен Радев. По думите му неговата кандидатура е била консултирана с лидера на БСП Корнелия Нинова още през лятото и е първа стъпка в тази посока, която трябва да бъде потвърдена и на парламентарни избори.

Хора, които мислят, че няма шанс България да се окаже отново под ръководство на проруски лакеи като БСП и Ахмед Доган, грешат, предупреди в тази връзка Алексиев.

„Русия е била през вековете и до ден днешен най-актуалната опасност за националната ни независимост. Съветското е единственото робство, под което сме робували“, категоричен бе и Бочев.

Във втората част гостите и водещият коментираха руската хибридна война, срещу която ЕП прие резолюция, поставяйки я на равна нога с джихадистката пропаганда, пропагандните техники, на които самият Гьобелс се е учил от Сталин, злоупотребата с името православието, опитите фигури, свързани с комунистическата номенклатура, да задават дневния ред на страната и да участват на изборите.

Бе даден пример с кандидата за президент на последните избори Николай Банев, който режисьорът показа на кадри от митинг в подкрепа на БСП на 13 декември 1989 г., месец след падането на Берлинската стена, когато Тодор Живко е изключен от БКП. Този работник в отдел сигурност на комсомола сега ще прави клубове „Евразия“ в цялата страна, отбеляза той.

„Крайно време е тези българи, които обичат родината си и са патриоти, да разберат, че така не може да продължава. За да може България да стане една нормална европейска държава, ние трябва да дадем отпор на тези хора, които искат отново да ни бутнат в топлите прегръдки на Русия“, заключи в края на днешното предаване Алекс Алексиев.

„Да си русофил в днешните времена, когато имперска Русия е нарастваща заплаха за националната ни сигурност, значи да служиш на една антибългарска кауза“, обобщи и Димитър Бочев.

Вижте двете части на предаването във видеата:

и

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

2 коментара

 1. Дървосекачът

  Да, г-це Керемидарова-Гот – е Задължително да се Осигури Тоталното осветляване на Всевъзможните Свинства на ‘наште’ !, както у Нас така и Навсякъде по Тази Планета. … Намирам че това е Единственият подход да Изчистим Името-Ни от Целевите (изберете думата) с които ‘наште’ Ни омерзиха Нас-Всички.
  … ТА !, БиАй/г-н Михайлов – GodSpeed !
  ––
  Аналогични Целеви Свинства на командировани зулумаджии на ‘наште’ има Докладвани И в Австрия, И в Италия, И в Испания, … Щатите… Канада… Н.Зеландия… Австралия.

 2. Keremidarova- Goth

  Molia Evgény Mihailov da se svarje sas
  men Svetlana Keremidarova,Marsilia, Franzia tel 0033641335137.
  Dachteriata na izvestnia intelektualez Alfred Keremidarov, journaliste , izdatel i prevodac na Jules Verne, Tazieff, Malauri, Cousteau, Frison- Roche……
  Samata az vzeh ucasie vav TV prédavané po BBT Balkan Télévision Bulgare /prevodac, prepodavatel, journalist/.
  Za vrazkite na balgarskata polizia sas mafiotski groupirovki.
  Naloji se da napusna stranata. Zaradi necovehki tormoz, blaskane, sledene, zaplahi sas smart ot Stalking balgarska groupa.
  No vav Franzia me posledvaha i sas sachtite sachtite metodi prodaljava i dnes Stalking groupa razpolojena blizo do Marsilia, Franzia.
  Molia spehno za vrazka sas Evgeny Mihailov.
  Tema – criminalnite deistvia na Balgarska Stalking Groupa krai Marsilia.
  Vijte vav neta, pisala sam dzesetki pisma za prekratiavane na tozi necovehki tormoz , tova ubiisvo vav vremeto.
  S . A. Keremidarova, frensko-balgarski journalist, tel 0033641335137