понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алекс Алексиев: Ердоган направи от Турция ислямистка държава

Алекс Алексиев: Ердоган направи от Турция ислямистка държава

Ердоган до голяма степен е виновен, че в Турция има стотици спящи клетки на терористи, защото той съвсем открито поддържаше Ислямска държава и други терористични организации. Картината съвсем не е елементарна – терорист срещу държава, а напротив.

Ако търсим корените на тероризма, не трябва да се забравя, че Ердоган направи от Турция ислямистка държава и това е едно от обяснението за атентатите там.

Това каза Алекс Алексиев, анализатор и експерт по международна сигурност и радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, в коментар за зачестилите атентати в Турция и несигурността в съседната ни държава.

Алексиев заяви, че турското правителство продължава да твърди, че атентатът на международното летище „Ататюрк“ е дело на ИД, макар да се появи информация, че нападателите са от Русия, Узбекистан, Киргизстан, защото в Ислямска държава има джихадисти от цял свят, вкл. хиляди от бившия СССР и Чечня.

„Преди игрите в Сочи Русия се опита да се отърве от всички известни джихадисти – дадоха им паспорти и ги изпращаха в Турция“, посочи Алексиев и допълни, че от своя страна Турция разреши през територията ѝ да минат около 20 хил. джихадисти от Европа.

Алексиев отбеляза, че трябва да се разграничават видовете тероризъм в Турция, като, например, кюрдите винаги атакуват турската държава, а не правят безразборни нападения.

Той подчерта, че целта е дестабилизацията на Турция, каквато е била и на предишните атентати в Брюксел и Париж.

„Терористите печелят от това, че едно общество е тероризирано. Те не вярват, че ще свалят дадено правителство, а искат хората да се почувстват несугирни“, каза още експертът.

Алексиев обясни опита на Русия и Турция за подобряване на отношенията им с факта, че и двете държави са силно изолирани от световното общество.

„Теорията на неосманизма казва, че Турция не трябва да има нито едни неприятел, а днес тя няма нито един приятел. Това е пагубно за държавата, икономиката започва да боксува. Ще стане и още по-лошо в Турция , след като Ердоган прие закон, с който отнема имунитета на кюрдските депутати“, категоричен е Алексиев.

Той посочи, че Ердоган няма полезен ход, а това, че се опитва да подобри отношенията си с Израел и се извинява на Русия показва до каква степен се намира в пълна безизходица.

Алексиев допълни, че от друга страна отношенията на Турция с Европа са в много лошо състояние.

Той комнетира и похода на „Нощните вълци“ из България, като отбеляза, че те са символ и проводник на новия имперализъм на Владимир Путин, негов инструмент за дестабилизиране на държавите, в които отиват.

„Това, че ги пускаме, говори, че не сме заинтересовани от собствения си суверинитет. Това е пропаганден орган, който иска да налага идеите на Путин, в случая в България. За съжаление ние като че ли не само го позволяваме, но и каним подобни хора, което според мен е срамно“, подчерта Алексиев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …