вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Алек Попов: Идеята за вечно спокойствие е илюзия, човекът е неспокоен и търсещ

Алек Попов: Идеята за вечно спокойствие е илюзия, човекът е неспокоен и търсещ

„Моят пристан са книгите и работата ми. Когато доста си пътувал, виждаш, че светът навсякъде не е много по-различен. Различно е това, което правиш, за да се чувстваш пълноценен“.

Това заяви в отговор на въпрос писателят Алек Попов по време на интервю в пролетна София пред колегата Илия Вълков.

Алек често пътува, но сподели, че винаги когато се връща, намира в София особено очарование и уют. „Наясно съм, че когато човек живее дълго на едно място и то му е станало ежедневие, той не може да го види, докато външният поглед те събужда за онова, което не си забелязвал. В крайна сметка хората правят един град“.

Запитан дали хората на София са се променили, той се усмихва и казва, че хората навсякъде много си приличат, но му се иска у тукашните да има повече любезност и възпитание, тъй като това най-много от всичко променя живота.

„Когато чуя истории за агресия, особено по пътищата, това събужда неприязън и тъга у мен, тъй като именно такива неща са в състояние да унищожат имиджа на един град“.

Ще се промени ли Европа след атаките в Париж и Брюксел?

„Тя е в постоянна трансформация и да се очаква, че за 50 години, откакто съществува обединена Европа, този проект ще е завършен, е несериозно. ЕС се изгражда в момента. Атаките са нещо отвратително, но такива неща и дори много по-мрачни времена в Европа е имало и в предишни десетилетия“, смята Алек Попов.

На въпрос как да преодолеем сегашния стрес и да намерим пристан, писателят напомня: „Илюзия е идеята за вечно спокойствие, то се асоциира само със смъртта. Човек е неспокоен и търсещ. Самата идея да се стремим към безметежност е погрешна, тя е за тоталитарните общества със зомбирани хора“.

Според Попов голяма част от неспокойствието и объркването у хората се дължи и на непознаването на миналото, вкл. на съвсем близкото, където според него са източниците на много от сегашните ни безпокойства.

„Хуморът и сатирата са целебни и отрезвяващи за всяко едно общество. Макар че от друга страна именно авторитарните и тоталитарни общества раждат най-ярките им образци, тъй като това е оръжието на безсилните“, коментира още писателят, според когото към историята не трябва да се подхожда догматично и тържествено, а с ирония.

Алек Попов е част и от инициатива на британското издателство „Дедалос“ за оставането на Великобритания в ЕС. Издателството събира познати и издавани на Острова писатели от различни страни членки, вкл. и Попов, като по думите му идеята е чрез културата британците да бъдат убедени, че си струва да запазят богатството на това общуване с всички останали народи в Европа.

„В културно отношение Великобритания е леко затворена, интересува се предимно от себе си, но идеята на кампанията е да каже на британците, че това не е достатъчно, че има много съдържателни истории от Европа, които си струва да се прочетат“.

Чуйте целия разговор с писателя във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …