вторник , 23 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Албена Миланова: На обществените медии е важно да се гледа като на институции

Албена Миланова: На обществените медии е важно да се гледа като на институции

На обществените медии е важно да се гледа като на институции, които запазват демократичните устои на обществото. Те трябва да предоставят качествено съдържание – независимо и обективно. Но те са институции, които се грижат за образованието, информираността и своего рода са културни институции.

Това коментира Албена Миланова, директор на дирекция „Международно сътрудничество“ на БНР и зам.-председател на Комитета на Еврорадио към ЕС за радио и телевизия (EBU).

„За обществените медии рейтингът не е важен. Все по-често в България започва да се говори за ролята на обществените оператори, обвързана с рейтинга им. От друга страна, към тях обаче има изискване за универсалност на съдържанието и да предоставят информация за всички слоеве от обществото“, допълни медийният експерт.

Тя е категорична, че в дигиталното общество днес все още електронните медии остават водещи и в информирането, и във времето на забавление. Тя подчерта, че обществените медии са водещи и в процента на доверието на гражданите.

„Ролята на обществените медии е изключително важна, а бъдещето им зависи от самото общество и как обществените медии ще му служат и ще го убедят, че те са необходими и че те са техните медии, защото наистина са обществени. В Българи все още за БНР и БНТ се говори като за държавни медии, защото получават финансиране от държавния бюджет, но дали се финансираме през такса радио и телевизия, която плаща всяко домакинство в някои страни, или пък през държавния бюджет, не от значение, тъй като обществени ги прави съдържанието, което поднасят на аудиторията“, отбеляза Албена Миланова.

Тя уточни, че мисията на обществените медии, от своя страна, се определя от законите на всяка страна.

Вижте също

Питай Митко! Дали лошото време отново ни изненада и увеличи ли това броя на катастрофите?

Лошото време отново ни изненада, въпреки, че е средата на януари, как се отразява това …