понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Албена Борисова споделя какво провокира журналиста да стане писател

Албена Борисова споделя какво провокира журналиста да стане писател

На пазара излиза нова книга – „Фантомите на Линджа“. Къде е литературата в журналистиката и журналистиката в литературата, попитахме авторът Албена Борисова.

„Журналистиката много помага в работата на един писател, защото се срещаме с всякакви хора, с всякакви съдби. Това много ми е дало, много ме обогатява и историите, които съм виждала сами чакат да бъдат разказани“, обясни авторът на книгата Албена Борисова, която гостува в еМисия България.

По думите на Борисова, журналистиката трябва да отразява животът такъв, какъвто е, докато писателството създава приказка. Тя разказа, че всички герои в романа са истински, а Линджа може да бъде и зрител на Би Ай Ти, тъй като живее в Канада.

„Още с първия ми роман много наблюдатели и литератори определиха романа като фентъзи, а други – като психологическа драма. Може би ще стане същото и с този роман. Аз го определям като трънски магически реализъм. Това е един много странен и различен край в България. Там има магии, караконджули“, каза Борисова. И двете поприща са трудни.

„Не е смело да си журналист в днешно време, но не е смело и да предизвикаш хората да мечтаят. Освен това в днешно време хората по-малко четат, макар че това не е напълно вярно. Децата четат, но предимно в интернет. Книгата няма да умре“, убедена е авторката.

Журналистката коментира и отношенията между Русия и САЩ и покани зрителите на Би Ай Ти да присъстват на официалното представяне на книгата й в четвъртък.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …