четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Акушерки: Бременната здрава жена няма нужда от много медицински тестове, а от увереност и подкрепа

Акушерки: Бременната здрава жена няма нужда от много медицински тестове, а от увереност и подкрепа

В момента акушерките навсякъде в Европа се борят да бъдат по-близо до жените и да бъдат по-автономни в професията си, както са били в миналото.

Това коментираха Сандра Морано от Италия и Дюта Тейли. С двете акушерки разговаря колегата ни Дениза Георгиева в рамките на Международната акушерска конференция в София, посветена на въвеждането на акушерски модел на грижа за бременните и раждащи жени.

„Новото откритие“ е че бременността и раждането са нормални, че са част от живота. И ако здрава жена, млада жена е бременна, тя не се нуждае от толкова много тестове, толкова много кръвни проби и толкова внимателно наблюдение. Тя просто се нуждае да бъде уверена в тялото си, защото тялото е нейно. Тя просто има нужда от подкрепа, да говори с други жени, които вече са преживели това, които вече са родили. Преди е било с майката, с бабата, такава е била културата. И това е правилната култура“, категорични са двете акушерки.

„Ситуацията с акушерството в Италия е малко по-добра, отколкото в България. Акушерките обаче започнаха да губят важното си място преди няколко години, а ролята и значението им в родилния процес също не се ценят подобаващо в Италия. В момента акушерките навсякъде в Европа се борят да бъдат по-близо до жените и да бъдат по-автономни в професията си, както са били преди“, сподели Сандра Морано.

По думите на Дюта Тейли, която е акушерка от 35 години, ако една жена е здрава, без медицински и хирургически усложнения, то една акушерка може да я консултира от самото начало на бременността, по време на предродилните грижи и самото раждане, както и за след родилните грижи, до 6 седмици след раждането на бебето, без да се налага намесата на лекар.

„Аз подсигурявам вашето здраве през целия този период. Моята работа е да разпозная, ако имате някакви симптоми и адекватно да лекувам всяко нещо, което може да ви се случи, което може да покаже, че вашата бременност или вашето бебе не са нормални. Ако сте здрава по време на вашата бременност, няма нужда да се консултирате с лекар, а само с вашата акушерка“, категорична е Тейли.

Според нея, когато раждането се премести напълно в болниците и се институционализира, то започва да изисква специална медицинска помощ и след така поколение след поколение се създава общественото разбиране, че тази специализирана медицинска помощ е нещо абсолютно нормално и това е безопасният и едиснтвен начин.

„По този начин акушерките и естественият физиологичен процес остават на заден план“, допълни Тейли.

Според Сандра Морано акушерството и жените са загубили компетентността си, заради налагането на една рискова култура.

„Всичко се възприема като рисковано… Ти не си способен да мислиш, да избираш, не си способен да го направиш по независим начин. Ти не си способен, например, да решиш. И това е много опасна ситуация и за жените, защото всичко зависи от тях. Това е рискова култура и конторол върху бременността. Защото, както казах преди, жените днес не са способни, да решат на база на своето чувство. Преди те са били по-свободни. Нашите баби са били много по-свободни. Това е истинския парадокс, защото те са имали по-малко информация, но са били по-свободни. Вътрешно те са чувствали кое е правилното за тях и тяхното дете“, подчерта Морано.

„Жените свикват с прекалено многото медицински грижи и интервенции. Тяхното тяло свиква от самото начало на бременността да бъде обект на толкова много медицински интервенции и мониторинг. Намесваме се прекалено рано, чрез прекалено много интервенции. А ние знаем, като акушерки и лекари, че веднъж започнеш ли с една медицинска интервенция, това е като пързалка и след нея идва още една и още една, и още една. И накрая се стига до цезарово сечение. Това е едната страна. Другата страна е, че се е породило мисленето, че цезаровото сечение е безопасно. И наистина то е много по-безопасно от преди, но има прекалено много странични ефекти, много повече от вагиналното раждане“, отбеляза Сандра Морано.

„Веднъж след като оставите белег в матката на жената, вие променяте начина, по който ще протече всяка последваща бременност. Тогава се проявяват последиците. Затова решението на жена, която за първи път ще ражда, да роди с цезарово сечение, създава предпоставка майката отново да избере същия метод при следваща бременност. Има много високо ниво на повторяемост при цезаровото сечение. И също има усложнения, голяма част от които са медицински, породени от факта, че оставяш белег върху матката. Има някои жени, които се нуждаят от цезарово сечение и това е сигурна процедура, но знаем, че много от тези, които го правят, нямат нужда от това“, допълни на свой ред Дюта Тейли.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …