вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Акушерката Йоана Станчева: Грижите за жената у нас и в Дания

Акушерката Йоана Станчева: Грижите за жената у нас и в Дания

Мащабната световна конференция за здравето, правата и благополучието на жените Women Deliver се състоя миналата седмица в Копенхаген, Дания. Акушерката от кабинет „Зебра“ Йоана Станчева бе част от нея като стипендиант, избрана заедно с 30 други акушерки под 35 години от целия свят за принос в акушерството в общността, в която работят. По време на обучителния курс младите акушерки от програмата Young Midwives in the Lead посетиха една от големите държавни болници в Копенхаген, където се извършва наблюдение на неусложнени и патологични бременности, както и раждане.

С Йоана Станчева за еМисия България разговаря колегата ни Дениза Георгиева.

Според Станчева в момента в България липсва унифициран алгоритъм, по който да се третира и да се полагат клинични грижи за всяка една бременна жена. Поради липсата на правила е трудно и да се следи и контролира този процес и съответно се стига до своеволия и фатални случаи, на каквито ставаме нерядко свидетели.

Усещането за собственото здраве на бременните жени е нарушено от липсата на комуникация между акушер-гинеколозите и тях, липсва основно понятие за това какъв е нормалният ход на бременността, какво да очакват жените при раждането и какви са добрите практики, които запазват интегритета на тялото и детето им, изреди някои от многото проблеми акушерката.

Шокиращо е също, че у нас не се прави разлика между нормална бременност и такава с отклонения и висок риск, добави тя.

Станчева посочи, че според съвременните световни тенденции акушерката е неизменна част от всеки етап на репродуктивния цикъл на една жена, тя е неин довереник, а бременността и майчинството са най-големите й отговорности. Като медицинско лице, обучено да познава широкия спектър на физиологията на нормалността, тя се грижи да я запази през целия живот на жената, например да не й се прилагат ненужни интервенции, да се направи най-доброто за сексуалното й здраве и контрацепция и т.н.

По думите на Йоана Станчева в много европейски страни именно акушерката, а не акушер-гинеколозите обгрижват бременността на жената, ако тя е нормално протичаща.

За разлика от нас, в Дания видяхме, че медицинските грижи са ориентирани около нуждите и желанията на пациентките, има правила и организация в тяхна полза, докато тук пациентът е пионка в много сложна система на пари, сметки, йерархия, взаимоотношения, разказа още акушерката.

Чуйте всичките й впечатления от посещението в Дания:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …