неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Агресията на пътя – ежедневие в България и САЩ

Агресията на пътя – ежедневие в България и САЩ

Агресията на пътя в Америка е доста често срещано явление. Много често както в САЩ, така и в България се случват неволни инциденти, а в много от случаите те довеждат или до инцидент с ударени коли, или до физическа саморазправа между шофьорите.

На повечето шофьори се е случвало някои да ги засече с колата си или да кара на дълги светлини нарочно зад тях. А какво трябва да направим в такива ситуации, провери нашият репортер Мирослав Балабанов.

Агресията на пътя е един от големите проблеми в Америка, а тя се поражда от няколко фактора, обобщи Балабанов. Това са забързаното ежедневие, изнервените до краен предел хора, които се прибират след дълъг работен ден или отиват много рано сутрин на работа и добави, че колкото и цивилизована страна да е Америка, това е ежедневие.

Всеки ден когато напишем „агресия на пътя“ в интернет излизат десетки новини за инциденти, които са стигнали до новините, а тези, които остават неотразени, сигурно са хиляди. Властите съветват да се избягва физическата саморазправа – ругатните някак си преминават между другото, но полицаят, с когото разговаря Балабанов, съветва в никакъв случай да не слизаме от колата, тъй като не се знае какъв е шофьорът в другия автомобил.

В 37% от инцидентите, породени от агресия на пътя, един от двамата шофьори има огнестрелно оръжие. Най-податливите да предизвикат агресия на пътя са момчета под 19 години.
Един от всеки двама, които са попаднали в ситуация на агресия на пътя, ще се извинят. Проучване, което се е провело за период 7 години назад, показва, че има над 200 убийства в следствие на агресия на пътя.

Повече от 12 000 травми и наранявания, които е можело да бъдат избегнати, са се случили заради агресивни шофьори. Статистиката още показва и в кои градове са най-честите случаи на агресия на пътя според изчисленията на застрахователните компании. На първо място в тази не престижна класация се нарежда Лос Анджелис.

Ирена Казакова се срещна с Тодор Лилков, който е съосновател на „Гражданите“. Според данни на МВР 15 735 са нарушенията на пътя от началото на месец март в България, съобщи Ирена Казакова.

„Всеки ден получаваме снимки на нарушения. Не всяко от тези нарушения отива като сигнал към пътна полиция. Около 15% от снимките отиват като официални сигнали. Над 47 000 души използват приложението“, разказа Лилков.

„Това е платформа, в която всеки може да качи снимка на нарушения на пътя. Идеята е чрез активно гражданско общество и технологии да се решат базови социални и обществени проблеми“, коментира Лилков.

Той каза, че сигналът до Пътна полиция и общините трябва да отговарят на определени условия. Всеки път, когато шофьорът бъде сниман и случаят бъде качен в приложението, той получава известие и може да види снимката като потърси регистрационния номер. До момента има над 900 извинения от нарушители – както граждани, така и фирми, и снимките им са премахнати.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …