петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Агресия“ – филм за българската следа в Пражката пролет и истинските дисиденти

„Агресия“ – филм за българската следа в Пражката пролет и истинските дисиденти

Документален филм разказва за българската следа в пражките събития от 1968 г. Кинотворбата „Агресия“ пренася зрителя в годината, когато войските на Варшавския договор потушават със сила Пражката пролет. Възможността на българите дори за словесна съпротива е почти изцяло парализирана от репресивната система, но трима студенти успяват да я преодолеят – и плащат цената за това.

За филма, чиято премиера беше на 25 март в Дома на киното в рамките на “София филм фест“, разказаха в еМисия България режисьорът Анна Петкова и продуцентът Галина Тонева.

Надявам се филмът да покаже част от атмосферата на страх в страната ни и значението на онова, което са направили тези момчета на фона на цялата добре смазана, репресивна държавна машина, казва Тонева.

Героите са трима студенти от втори курс на историческия факултет. Те се събират и създават по шаблон позиви, които разпространяват в пощенските кутии. На тях пише: „Вън войските на марионетката Живков от Чехословакия“.

След няколко месеца са хванати по донос на приятел и осъдени по обвинения в контрареволюционна дейност и подкопаване устоите на народната власт. Основната вина поема Едуард Генов, който лежи 12 години в затвора, където се запознава и с Илия Минев. Тримата младежи и биват и изселени.

Лентата е богата на автентични кадри от онова време и разказва истории и на други български дисиденти. Само година по-рано от тези събития се създава и прословутият Шести отдел на Държавна сигурност.

„Странното е, че това са част от истинските дисиденти на тази държава, за които в демократична България никой не говори“, казва Тонева. „Болката е, че хора, които наистина си били по затворите и на предните редове в тази борба, са подменени и заместени“, добавя и Петкова.

Според нея в името „Агресия“ е вложен смисълът не само на военната инвазия и разправа в Чехословакия, но и на тихата, неуловима, потискаща всеки надигнат глас агресия у нас.

Според авторите анализът и изводът за всичко, което се е случвало по време на комунистическия режим в България, не са направени. Не е била произнесена дори моралната присъда – с оправданието, че „такова е било времето“.

Тонева напомни също, че България е последната държава участник в събитията, която се извини за тях. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …