четвъртък , 22 март 2018
Начало / Код 11-13 / Агресивно ли е българското училище – коментират психолог и педагогически съветник

Агресивно ли е българското училище – коментират психолог и педагогически съветник

Последните примери на агресия в училище и доколко това е бунтът на младите или израз на тяхната социална адекватност, както и кой носи отговорност за това в КОД 11-13 коментираха психологът от НБУ гл. ас. д-р Методи Коралов и педагогическият съветник Анна Паскалиева.

Според Коралов тенденцията не е изненадваща, а е плод на процеси в обществото ни, които продължават да се натрупват и нищо не се прави срещу тях.

Натрупаната фрустрация често води до избухване точно срещу някой, който е беззащитен и неспособен да се пази, отбеляза специалистът.

Според Коралов голяма част от младите днес преживяват социална неадекватност – неумение да се впишат в обществото, да общуват качествено, да се чувстват значим, важни, справящи се. Именно тогава те се обръщат към групи и организации, които им дават илюзията, че са харесвани и уважавани, към секти, наркотици, алкохол, агресивно поведение, обясни той.

Паскалиева е на мнение, че трябва да се наблегне много повече на работата върху реалните чувства и емоции на децата, тъй като общуването в интернет не е пълноценно в това отношение.

По думите й децата търсят помощ при тях, като според наблюденията й много от тях трудно се справят, нямат социални умения, усещат празнина, от която някой би могъл да се възползва.

Имам също усещане, че те искат да получат нещата наготово, явно възрастните са виновни, че не са ги научили, че всичко се постига с труд и натрупване на опит, каза още Паскалиева.

Според нея учителската професия в последно време се е превърнала в звено, в което се събират най-много негативи на обществото ни, а семейството започва много да отслабва като институция

Чуйте целия разговор. Междувременно днес омбудсманът Мая Манолова представя данни от изследване за детската агресия и насилие над подрастващите. Има ли фрапиращи данни – чуйте във включването на колегата ни:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …