петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Аграрният консултант Красимир Кумчев за опасността от сланите и проблемите със застрахователите

Аграрният консултант Красимир Кумчев за опасността от сланите и проблемите със застрахователите

Има ли мафиотско управление в застраховането на земеделски земи и насаждения и защо земеделският бранш настоява застраховките против осланяване да бъдат изтеглени от 1 април при по-висока застрахователна премия – коментар по темата потърсихме от Красимир Кумчев, крупен фермер и аграрен консултант.

Той обясни, че краят на април е изключително важен и може да бъде критичен за опазването на овошките и сигурността на инвестициите, ала застрахователите масово отказват да затраховат срещу слани, като датата, която те са посочили, е след 20 април.

Според Кумчев причината е именно във високия риск, какъвто те очевидно не искат да поемат.

Той предлага този срок да бъде изтеглен от 1 април и евентуално при по-голяма застрахователна вноска от страна на застраховащите се, за да бъдат те спокойни за бизнеса си.

Експертът обясни и какви са конкретните опасности за плодовите дръвчета при неочаквано застудяване и слани, както и как проблемите с реколтата се отразяват в крайна сметка на цените на плодовете през лятото.

Държавата им подарява пари (на застрахователите) наготово всяка година и е редно този силно застрашен от климатичните условия сектор да бъде защитен на свой ред, категоричен е той.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …