петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Адвокати за протеста на магистратите от СРС: Всичко е заради наказателна акция на Цацаров

Адвокати за протеста на магистратите от СРС: Всичко е заради наказателна акция на Цацаров

Съдиите и служителите от Софийския районен съд излизат на протест в петък пред сградата на Висшия съдебен съвет. Причините за недоволството коментираха адвокатите Николай Хаджигенов и Александър Пелев, които гостуваха в еМисия България.

„В СРС един граждански съдия гледа много дела. Много е голяма натовареността на СРС – там се гледат най-много дела в цяла България. Голяма част от населението живее в София. Една от причините е, че постоянно СРС си проси пари. Получават същите пари като в съда в Раднево, например“, обясни Пелев.

По думите му, отношението на ВСС е специално към софийските съдилища, тъй като те не слушат главния прокурор и статуквото. „Това е вид наказание“, заяви Николай Хаджигенов.

Юристите разказаха, че в сградата на СРС в центъра на София няма никакви проблеми да се губят дела. „Изгубването на едно дело води след себе си до много перипетии. Преди години имах такъв случай“, разказа Александър Пелев.

„Няма нормален достъп по електронен път да се извършват най-елементарни справки. Най-голямата зала е бивш киносалон“, добавиха юристите.

„Под натиска на главния прокурор пращат на СГС и СРС нови проверки на инспектората. Лалов казва, че десетина съдии са отделени от работата си, за да видят кой съдия с колко дни се е забавил с делото си. Отново и в СГС ще се прави проверка. На прокуратурата изобщо не й е работа да проверява съда. Прокуратурата е страна в процеса – не може и не бива да прави нищо по отношение на съда. У нас главният прокурор е безконтролен – над него няма никой“, категоричен е Николай Хаджигенов.

Александър Пелев заяви, че би било същото, ако и те като адвокати започнат да коментират работата на магистратите и допълни, че един такъв натиск може да бъде основание да се иска отвод на прокурора по време на дело.

„Това е наказателна акция. Цацаров командва цялата държава – прави го вече две години и стана съвсем очевидно. Успя да събере повече власт от Бойко Борисов и не се притеснява да я упражнява“, категоричен е Хаджигенов.

По думите на колегата му, това се приема за нормално. „В СРС няма ксерокс. Днес районният съд в Сандански получава средства да си смени климатиците и ламинат. Бивш председател е Димитър Узунов, който е една много спорна фигура. Тези пари се отпускат при една единствена оферта. Основен адвокат на това грубо нарушение на закона е главният прокурор, който превръща в лично отношение възраженията на Калин Калпакчиев и Соня Найденова“, добави Александър Пелев.

Юристите припомниха и дисциплинарното дело на Петьо Петров – Пепи Еврото, което не мърда на никъде. „Шефът на Столичната следствена служба се казва Пепи Еврото“, припомни Николай Хаджигенов.

„В останалите съдилища в страната има тишина. Ако се замислите, когато имаше протестиращи съдии в София, в Пловдив бяха излезли да подкрепят съдиите стотина колеги адвокати и един съдия от Пазарджик. Нито един съдия от Пловдив не излезе да подкрепи колегите си. Колегите се страхуват за кариерното си развитие, защото в едни неофициални тефтери им се пишат черни точки“, каза още Пелев.

Чуйте целия разговор с юристите в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …