понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Адвокат Веска Волева: Банките у нас са над закона и съда

Адвокат Веска Волева: Банките у нас са над закона и съда

В рубриката „Срещу течението“ гостува адвокат Веска Волева, която коментира банковите дела и далавери.

„В България няма никакъв контрол на банките. Има обаче пълна безнаказаност да крадеш и грабиш“, подчерта адв. Волева.

„Стрес тестовете, например, минаха така, защото нашите банки са над закона и съда. Знаете, че в световен мащаб лихвите са паднали. Това означава, че лихвите трябва да са паднали и в България, само че вместо да падат, те се вдигат. Хората, които са получили кредити стават все по-зле, все по-неплатежоспособни. Те са си направили сметката при друга ситуация и не могат да плащат не това, което са се договорили, а това, което им искат в повече“, обясни адвокат Волева.

По думите ѝ цялата вина за банките е в парламента.

„С това законодателство, което даде възможност на банките да не отиват в съда да им решава спора, а те да го решат на лист А4. И съдът е в позиция на секретарка, защото когато поднесат този лист, наречен извлечение по сметка, той казва – да длъжникът да плати, и отива веднага на съдя изпълнител, а длъжникът нищо не знае. Той разбира едва с уведомление и покана да плати от съдя изпълнител“, коментира адв. Волева.

„А всичко е сбъркано нарочно, за да не се разбере. Съдът няма роля, освен в това едностранно производство – банката ви съди, но вие не разбирате за това, защото никой не е длъжен да уведоми длъжника. Накрая му продават имуществото на безценица при свои дъщерни фирми“, категорична бе тя.

„Кажете ми, кой парламент може да направи такова законодателство, за да унищожи народа си! Имаме два вида депутати – на изключително ниско ниво и вечни депутати, които много са се обвързали“, посочи още Волева.

Тя бе категорична, че много хора, загубили всичко, напускат България само заради банките.

Адвокат Волева посочи, че държи на мнението си, че банкерът Цветан Василев ще бъде убит, защото „възелът все още не се е развързал“.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

5 коментара

 1. Дървосекачът

  Благодаря Ви, г-н Михов !
  …и се надявам разбрахте защо подчертах – Банки и ‘банки’.

 2. Николай Михов

  Г-н Дървосекача, БЛАГОДАРЯ ЗА ДОБРИЯ ТОН.
  Ваше мнение е,че „днес без услуги на банките неможе“. Уважавам го.
  За мен МОЖЕ!!, ако постъпваш разумно. След разочарованието ми от банките, аз станах сам на себе си банка. И съм много доволен. Не съм открил велосипеда- така са живели поколения преди мен и мисля,че по-добре от моето поколение.
  Най-добрия начин за разплащане е кеш и е предпочитан,както от платеца, така и от получатела. Нищо не ми пречи да държа парите у себе си?
  Не намирам за разумно да поддържам сметка/и като постоянно ще ми налагат всякакви такси, за обслужване на сметката/е дори да няма движение по тях. Таксите са толкова много, толкова високи и абсурдни и всеки ден измислят и добавят нови без да уведомяват. Например абсурда „такса броене на пари“( затова,че касиера брои парите,когато теглиш от личната си сметка) !?
  Разумно е,ако искам да купя нещо по-скъпо ТЪРПЕЛИВО да изчакам да събера нужната сума, отколкото да тегля кредит с ОГРОМНА ЛИХВА ПЛЮС ВСЯКАКВИ „ИЗНЕНАДИ“ и когато изплатя лихвата и главницата покупката да ми излезе два-три пъти по-скъпа.
  Разумно ли е да държа пари на депозит след като банките вече не плащат лихва (това противоречи на икономическата логика)? Защо да загробя пари с години, а ако имам нужда да ги изтегля преди падежа ще бъда НАКАЗАН т.е. ще ми одържат тлъста сума. Неможеш нищо да направиш- банката държи парите ти и ти одържа,колкото реши от тях. За времето на депозита правят всякакви промени, за които не те известяват. Съществува и цинизма някои банки да налагат ОТРИЦАТЕЛНА ЛИХВА т.е. да има плащаш за това,че ти съхранявали…. парите ?!!!
  Какво за страховете,че банките често фалират и може да изгубиш парите си или да бъдеш подложен на стрес,да пропилееш време, нерви с месеци,години докато си вземеш гарантираната от Държавата сума.
  Какъв е проблема да си държа парите, ако нещо хартиса, в „буркан“.Те не са много. Един буркан, дори бурканче е достатъчен. Така са правили поколения преди мен и са били много по спокойни.
  Основна роля на Банките е да ръководят и стимулират икономиката, а не да „доят и изтискват“ гражданите по всевъзможни начини, на което сме свидетели и потърпевши днес.
  Голяма тема. Не се вмества в рамките на коментар.

 3. Дървосекачът

  Ако позволите, г-н Михов :
  – Е Факт че у Нас банките СА Всичките ‘банки’ и то на ‘наште’ …поради което БанкитеМайки на Уважаваните – Имат Систематично ‘изненадки’ Целево спретвани от клоновете-им у Нас (като Една от Неизброяемите форми на ТроянскоКонието…просто Вижте #Кой/и Е/СА в т.нар. ‘управителни съвети’ )
  ….ама Днес БЕЗ услугите на Банка – Знаете че Човек НЕ може (Е, освен ако просто Има СвояЛична банка де ;- )

 4. Николай Михов

  Не познавам адв. Волева. Не съм „горял“ в банки единствено,защото не съм допирал до тяхната „помощ“. Само бях „ожилен“ от Пощенска банка със срочен депозит.
  Когато търсех справедливост и понавлязох в материята стигнах до заключенията на адв. Волева, адв. Филипова, в журналистически публикации. В частни разговори и споделяния всеки беше на същото мнение. За мен всички визирани КАЗВАТ ИСТИНИ, което им прави чест.
  Рабрах,че никой не е на моя страна т.е. на ощетеният клиент имал глупостта да стана банков клиент и,че нищо по законов път няма да постигна. Пих една студена вода и стигнах до заключение да нямам НИКАКВА работа с банки. Живота ми не стана по-лош, но вече не ме прекарват, не ме прецакват,не се гаврят открито или зад гърба ми, имам душевно спокойствие и се чувствам сигурен.
  Човек над мен представил се като Прокопиев нарича адв.Волева кукувица,която „много лъжи и популизъм надрънка“. Презумцията,че тя може да търси популизм и клиенти,като адвокат на мен неможе да се приложи, защото аз не се явявам пред медии и не съм адвокат, а съм редови гражданин. Ако Прокопиев иска може и мен да нарече кукувица. Няма да ме засегне, защото аз не пиша тролове, а споделям ИСТИНАТА от личен опит.

 5. Прокопиев

  От къде я изкопахте тази кукувица. Толкова много лъжи и популизъм надрънка.