петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Адвокат Николай Хаджигенов завежда колективен иск срещу ПИК и „Труд“

Адвокат Николай Хаджигенов завежда колективен иск срещу ПИК и „Труд“

Ще заведат ли участници в Марша за европейско правосъдие колективен иск срещу вестниците ПИК и „Труд“? Какви са мотивите им за това и какви действия ще предприемат, ако спечелят. Темата коментира в студиото на еМисия България адвокат Николай Хаджигенов.

Той обяви, че ще заведе колективен иск срещу тези две медии. „Причините са две – едната е откровената клевета, с които са известни тези медии. Другата е граждански протест, който ще приведем в юридическа форма“, заяви Хаджигенов. По думите му, вече са над 100 заявките на хора, които искат да се включат в колективния иск. „Бях решил да го направя самичък“, посочи адвокатът.

По думите му, статията в „Труд“ не е подписана, а заглавието е „Маршът на безсрамниците“. Хаджигенов каза, че е подкрепил Марша с ясната идея, че това е просто манифестация, тъй като няма реален резултат от такива протести.

Юристът посочи, че постът му във фейсбук има над 400 споделяния, а над 90 души са поискали да се включат в колективния иск.

„Няма нужда от такъв тип протести. Това не е протест, а манифестация. В случая ние имаме въпиюща нужда от правосъдие. Трябва така да протестираме, за да накараме властта насила да вземе мерки“, посочи Хаджигенов. „Това не са недоволни граждани, а практикуващи юристи – хората, които работим с правосъдие“, добави юристът.

По думите му, Борисов отказва да разбере какво е разделение на властите. „Всички проблеми трябва да бъдат извадени на масата и да бъдат показани с грозния им и ужасен вид, за да се реши проблемът“, категоричен е юристът. Той даде пример със ситуацията в Румъния, където това е проработило.

„Основният порок на съдебната система е заложена изначално – политическите квоти във ВСС. Това е основният проблем. Оттук нататък правосъдната система е политизирана. Ние имаме прокурорска държава. Дори Борисов не смее да се опълчи на Цацаров“, смята адвокат Хаджигенов. Той смята, че в малките градове е по-сложно, а в София трябва да се поведе инициативата. „Искаме политиците да ни дадат правосъдието“, заяви юристът. По думите му, Цацаров е тотален провал като правосъдие във всичките му форми на дейност – и като главен прокурор, а и от дейността му в Окръжния съд в Пловдив.

Чуйте целия разговор с адвокат Николай Хаджигенов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Калоянски

    Неподписаните статии в „Труд“ се пишат от шефа на отдела, наречен „Право и ред“ – осиновената милиционерска щерка Анна Леонидова Кацамунска. Нейната мотивация да обслужва по най-извратен начин беззаконието и произвола, е заложена в цялото отглеждане и възпитание. Затова се крие, когато сипе обиди и клевети публично във вестника. Продължение на тази наследствена черта е нейния син – народен представител.

  2. И, разбира се, Тиквата-премиер с поредната простотия как трябвало всички в съдебната система „да седнат и да се разберат“, защото на него не му се занимавало. Щом българите продължават да гласуват за него, значи на българите им харесва да живеят в мафиотска кочина.