сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Адвокат Николай Хаджигенов: Нито един закон не е бил спазен в случая с Абдуллах Бююк

Адвокат Николай Хаджигенов: Нито един закон не е бил спазен в случая с Абдуллах Бююк

Ситуацията с Абдуллах Бююк за пореден път илюстрира, че България никога не е била правова държава. Това заяви в предаването еМисия България адвокат Николай Хаджигенов по повод решението на МВР да изведе от страната турския гражданин, за когото две съдебни инстанции отказаха екстрадиция. „Този човек има право на убежище, има право на закрила. Преследван е заради политическите си убеждения, може да бъде подложен на изтезания или смъртно наказание. Той от Диарбекир ли ще си обжалва решението да бъде върнат в родината?“, коментира гневно юристът.

Той споделя и виждането на колегата си Михаил Екимджиев, който сравни ситуацията с отвеждането на Бююк до границата с „мутренско отвличане“. Според адвокат Хаджигенов в България ще бъде новина, ако МВР спази закон, а не го погази. „Имаме Женевска конвенция за бежанците и Европейска харта за правата на човека“, обясни адвокатът.

„Това е политическо решение – Ердоган е звъннал на когото трябва. Ние се върнахме в най-добрите традиции на Хитлеризма и Сталинизма“, смята Хаджигенов. Според него, в България се създава по-мек вариант на ердоганова Турция. „В момента правителството игнорира всеки един закон, всеки един съдебен акт. Това е режимът „Борисов“. Ако имахме гражданско общество, то щеше да кърти павета и да ги хвърля по „Дондуков“ 1 и 2 едновременно“, смята юристът.

В студиото на Би Ай Ти колегата ни Николай Драганов разказа, че по време на брифинга на МВР е попитал: „Вие имате ли представа къде изпращате този човек“ и отговорът бил: „При семейството му“. Драганов разказа от кои институции е потърсил информация за случая с Абдуллах Бююк и какви отговори е получил от там. Омбудсманът Мая Манолова, която даде пресконференция, е обяснила, че не е било нужно незабавно изпълнение на процедурата. Случаят с Бююк напомня казуса с искането от страна на Русия да бъде екстрадиран от България нейният гражданин Николай Кобляков от октомври 2014 г.
На сайта на президентството бе публикувано и съобщение на вицепрезидента Маргарита Попова, която упражнява правомощията по предоставянето на убежище. От него става ясно, че Бююк е подал молба за предоставяне на убежище на 24 февруари 2016 г. Комисията по предоставяне на убежище, която подпомага работата на вицепрезидента при изпълнение на възложеното й правомощие, е разгледала досието на молителя и е дала становище убежище да не бъде предоставено. Причината е, че не са налице законови основания за предоставяне на закрила от този тип.

„Има информация президентството за случая. Обърнете се към него“, заяви в ефира на Би Ай Ти вицепрезидентът Маргарита Попова.

Вижте целия разговор с адвокат Николай Хаджигенов и чуйте разказа на колегата ни Николай Драганов по случая с Абдуллах Бююк и връщането му в Турция в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Не виждам защо да се Правим че НЕ знаем че у Нас – Е ВсеСъщата задунайскогубернистическа Воня !
    – до 1989та – явна, а при ‘прехода’ до ДенДнешен – подприкритийно ТроянскоКонна.
    …а ‘странното’ съвпадение (на екстрадицията на Бююк) с визитата на Ердоган в Кремъл – Е поредното Директно Доказателство.