неделя , 23 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Адвокат Незрет Бабучев: Няма да има увеличение на газа от 1 април
JIVA_ADVOKAT картинка 4

Адвокат Незрет Бабучев: Няма да има увеличение на газа от 1 април

Природният газ в България се очаква да поскъпне от 1 април с близо 30%. Какво означава за потребителите и ще има ли поскъпване на всички комунални услуги, както и има ли механизъм, който да ни предпази от постоянно растящите цени – коментира в „Жива връзка“ адвокат Незрет Бабучев, който е експерт по дела срещу енергийните монополи.

„Когато имаме решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), то представлява общ административен акт по своята правна природа, който подлежи на съдебен контрол. Обжалвам съм такова решение преди 10 години. Върховният административен съд (ВАС) веднъж го отмени, впоследствие комисията отново потвърди решенията си, които ВАС по-късно препотвърди“, разказа адв. Бабучев.

По думите му обжалването на общия административен акт – решението на КЕВР, е изключително сложен процес.

„За щастие, това е проекторешение на комисията и все още нямаме издаден общ административен акт. За да имаме реално основание за увеличаване на цената на топлинната енергия и на газа, трябва да е ясно какво налага увеличението“, уточни защитникът.

Според него, увеличението едва ли ще бъде прието точно сега, защото решението е изключително тенденциозно. Има много неизвестни компоненти, първият от които отношенията на „Газпром“ с „Булгаргаз“, които трябва да се изяснят, допълни адв. Бабучев.

„Не очаквам да се случи нещо през следващите два дни, защото ако ще имаме увеличение, то няма да е сега. Новият сезон е чак октомври – ноември. Ако пък се задвижи такава процедура, то решението ще бъде обжалвано не само от неправителствения сектор, но и от омбудсмана. Сигурен съм, че новите парламентарно представени сили ще реагират също. Да не говорим, че „Булгаргаз“ ще трябва да отговаря има ли промяна в договорите за доставка на газ, какви са компонентите, имаме ли евентуално нови инвестиции. Така че това проекторешение ще се забави“, подчерта защитникът.

Целия разговор с адвокат Незрет Бабучев можете да видите във видеото:

Вижте също

LAGERI

Мариана Кацарова за концентрационните лагери в Чечня

По-рано този месец руски медии и правозащитни организации съобщиха за отварянето на концентрационни лагери в …