петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Адвокат Константин Симеонов: КТБ беше съборена с активното и агресивно участие на прокуратурата

Адвокат Константин Симеонов: КТБ беше съборена с активното и агресивно участие на прокуратурата

Адвокатът на Цветан Василев – Константин Симеонов бе гост в предаването „Просто Диков“ и коментира интервюто на банкера и заканите на премиера в оставка Бойко Борисов, че ще съди за клевета Цветан Василев.

„В закона пише, че ако в един такъв процес бъде доказано, че твърдението на Цветан Василев е истина, то този, който е направил клеветата, няма как да бъде съден. Ние смятаме, че всички твърдения от интервюто на Цветан Василев са истина и имаме документи, с които да ги докажем. Ако Бойко Борисов заведе дело, то ще бъде достатъчно публично, че да докажем истинността на думите на Цветан Василев“, заяви юристът.

Адвокат Константин Симеонов посочи, че някои от документите касаят Сталийски, но и други хора. По думите му, може да дойде момент, в който Сталийски да твърди, че не познава Бойко Борисов и Делян Пеевски. „Изведнъж такива като него започват да придобиват амнезия за контактите си. Прави му чест, че казва, че са били близки с Цветан Василев, както и че е имал топли отношения с Бойко Борисов“, добави Симеонов.

По думите му, през последните години рекетът в държавното управление по отношение на частния бизнес се е превърнал в основно правило. „Цветан Василев повдига завесата върху тези игрички, които са били за сметка на всички нас. Този рекет касае и големите инфраструктурни проекти в държавата, и по отношение на плащанията спрямо определени фирми, което е свързано с това, че с тези пари е могло да се направи много повече и много повече да бъдат ангажирани и да получават заплати – всичко, свързано с икономиката на държавата“, добави адвокатът.
Той коментира и изказването на Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, която посочва, че няма как Цветан Василев да бъде разпитван чрез видеоконферентна връзка според българския наказателно-процесуален кодекс.

„Ние на два пъти сме искали такъв разпит – през есента на 2014 г. Получихме един изключително нескопосан отговор от българската прокуратура, подписан от всички трима наблюдаващи прокурори. Това откровение на г-жа Арнаудова е много интересна, защото има разпоредба в НПК“, обясни Константин Симеонов. Той подчерта, че съществува такава възможност, но прокуратурата не желае това да бъде направено. „Г-жа Арнаудова или е неграмотна, или откровено излъга“, коментира още юристът. Преди повече от месец защитниците на Василев са поискали отново подобен разпит, но още не им е отговорено.

Константин Симеонов обясни и детайли около възможностите за разпит чрез видеоконферентна връзка. По думите му обаче няма желание това да стане, тъй като това, за което говори клиентът му може да бъде проверено много бързо и вероятно ще трябва да се образува досъдебно производство, което касае определени хора във властта. Симеонов каза, че може да се извърши проверка по всички документи, които е показвал Василев в интервюто и на базата на тях да се направят проверки за движение на финансови средства, да се разпитат свидетели, да се проверят подписите на лицата, както и по регистрациите на фирмите, включително и в офшорните зони.

„В конкретни случай очевидно задачката, която е поставена на прокуратурата, която се прави на много независима, а всъщност изпълнява определени поръчки, е друга. Аз продължавам да твърдя, че КТБ беше съборена с активното и агресивното участие на прокуратурата в началния етап на разследването и очевидно това е била целта на занятието“, добави Симеонов.

Той каза, че две години и половина след началото на разследването има купища документи, но не е започнало предявяването на материалите по делото. По думите му, фрапантно е, че без да има симптоми за това, че защитниците на обвиняемите правят действия, с които да пречат на досъдебното производство, а забавянето е изцяло заслуга на прокуратурата, са назначени резервни защитници. Адвокатът е категоричен, че ще дойде момент, в който ще стане ясно за какво са харчени пари от КТБ.

Константин Симеонов каза, че действията на прокуратурата са такива, че объркват съда в Белград.

Чуйте целия разговор с адвоката на Цветан Василев – Константин Симеонов в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

2 коментара

  1. Е какво очаквате да ви каже адвокатът на Цветан Василев? Че той има нещо общо с това ли? Пеевски бил виновен, прокуратурата била виновна, Искров бил виновен, а Цветан Василев е невинен. Стига са ни баламосвали платените говорители на Василев.

  2. Кога ще има трупове ?