петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Адвокат Емил Георгиев: Кой трябва да издирва загубилите се туристи в планината и да плати разходите

Адвокат Емил Георгиев: Кой трябва да издирва загубилите се туристи в планината и да плати разходите

Казусът с издирването на загубилия се турист в планината породи много въпроси и дискусии за това кой трябва да плати разноските по търсенето му. Адвокат Емил Георгиев гостува в предаването „Жива връзка“ и коментира темата.

„Много често в публичното пространство информацията за това какво представляват БЧК и ПСС не е ясна и точна. БЧК е специфично юридическо лице, а ПСС е структурно звено към нея. Бюджетните средства са крайно недостатъчни и за това подобни спасителни действия се правят по ценоразпис. Той е търсен и с хеликоптер в планината“, каза адвокат Георгиев.

„Големият въпрос е кой трябва да отговаря за разноските, които са около 250 000 лв. Приятелката на Тодоров е поискала той да бъде търсен. Тя се явява възложител на Планинска спасителна служба, която предоставя услуга срещу съответната цена. Не е ясно дали тя е била информирана надлежно кое колко ще струва“, добави юристът.

„Тодоров с поведението си е дал повод да го търсят. Казал е, че отива в планината за един ден, останал е повече. Не знаем дали е имал обхват и достъп до телефон и комуникации, но не се е обадил. Законът не те задължава да уведомиш никого. Ако приятелката на Тодоров е възложила операцията по търсенето, трябва да я плати.

В САЩ въпросът стои по различен начин в зависимост от това дали туристът се е загубил в щатски или федерален парк, както и в частна собственост.

„Между 120 долара са едни от най-евтините варианти за търсене. Турист е подремнал на ски лифта и не е слязъл сам. При организиране на цяла операция, ситуацията с разходите е съвсем различна. Ако не можеш да платиш тази сума, се стига до съд“, разказа Борислав Борисов.

„Съдът е правилният орган, който ще постанови дали някои трябва да плаща или не“, подчерта адвокат Георгиев. Ако има решени и длъжникът откаже, отива към частен или държавен съдебен изпълнител.

По думите му, трябва да се говори много за личната отговорност. „Независимо от застраховките, хората трябва да знаят, че контрата остава за тях. Много важна е ролята на образователната система, на медиите и на отговорните политици“, категоричен е адвокат Емил Георгиев.

Чуйте целия анализ на адвокат Емил Георгиев:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. възмутих се много напоследък – от адвоката и от журналистите, абе само говорите и вменявате вина и задължения на търсения а дори не е намерен от службите които са го търсили ама сметката му е изготвена 25хил.лв че и адвокат се лепнал като хиена „да помага и разяснява“ на туй отгоре…..всички озлобени псета ревнаха вкупом туй са 25хил.лв наши данъци!!! алооо опомнете се той от човешката злоба и простотия избягал в гората – 5 дена беше издирван и сам се появи и сам си оцеля,в 21век на технологии ПСС не е достатъчно ефективно според мен предишната им акция само преди месец намериха момчето на труп след цели 5 дена, Тодор въобще не намериха а му изготвили сметка та той можеше да е умрял ако не беше подготвен с какви очи му искат пари …въобще съм мноого растроен а адвоката го обесете пред студиото той е способен да вмени на всеки вина че се е родил и диша въздуха на тая планета – егаси гнъсната добре платена твар. а ПСС да купуват Джипиес гривни и да ги слагат на туристите в лошо време 2 акции с хеликоптери за месец по 25хил.лева това са 50хил лева – сумати и гривни за проследяване на загубени туристи