петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Адв. Тони Стойчева: За безпомощността на институциите в сагата с тютюневия склад

Адв. Тони Стойчева: За безпомощността на институциите в сагата с тютюневия склад

Фирмата собственик на полуразрушения тютюнев склад в Пловдив е уведомила в писмо кмета на града Иван Тотев, че няма сама да укрепи сградата паметник на културата, а очаква това да стори общината и то за нейна сметка. Тези медийни информации коментира в еМисия България адвокат Тони Стойчева от Пловдив.

Сградата в момента е опасна за минувачите и преминаващите коли, като улицата, на която се намира, бе затворена за преминаване, след като част от покрива се срути сам. Последната новина от днес е, че съдията от Административен съд-Пловдив Недялко Бекиров е прекратил делото, заведено от защитата на фирма „Одрин 8”, собственик на склада, и е наредил жалбата да бъде отнесена към Административен съд-София.

Адв. Стойчева подчерта, че до момента не са показани конкретни документи, които да потвърдят въпросното искане на собствениците, на което кметът Тотев реагира остро.

Смятам, че са се позовали на чл. 72 и 73 в разпоредбата на Закона за културното наследство, където се казва, че ако след дадени предписания, собственик не възстанови или укрепи сграда паметник на културата, общината е длъжна да извърши тези действия – но за негова сметка, т.е. има право след това да събере по принудителен ред направените разноски.

В коментар на реакцията на кмета, който се закани да намери законов начин укрепването да стане за сметка на инвеститора, тя припомни: „Кметът Иван Тотев имаше задължение по закон да формира комисия по чл. 73 от Закона за културното наследство от експерти, служители на общината и на РДНСК, както и други специалисти, които да направят обследване и да дадат точни предписания на собственика какви възстановителни работи да извърши. Нямаме данни това задължение на общината да е изпълнено“.

Направили сме искане към Окръжна прокуратура-Пловдив за подробна информация за хода на разследването, но до момента нямаме отговор, каза още тя.

„Сградата е в много тежко състояние и така или иначе ще се самосрути под влиянието на атмосферните влияния и времето. Опасна е и за преминаващите хора и коли. Месец, след като беше разрушена, не виждаме да се налагат никакви принудителни мерки върху собственика“, добави тя. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Костадин Калайджиев

    Общината продължава да е съучастник в престъплението по бутане на склада. Вече се доказа документално, че кмет и други са били официлано уведомени за статута и въпреки това са съдействали за унищожаването ѝ в по доста странно време. Сега едва ли общината е изпълнила задълженията си да даде адекватните предписания на собствениците, с което правно ще се получи ново забавя, над това с прехвърлянето на топката межу съдилищата. Пак гаф и за мен това е явна подкрепа на това да падне сам склада и така да се оттърве от проблема си общината. Няма сграда – няма проблем. А законът ясно дава право общината да укрепи и спаси сградата за сметка на собствениците. Законът дава и прави за изземване на собственост. Общината явно няма интерес да възстановява склада, а обратното. Страшна столица на културата.