петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Адв. Михаил Екимджиев за държавата, осъдена в Страсбург от „октоподите“

Адв. Михаил Екимджиев за държавата, осъдена в Страсбург от „октоподите“

„Хроника на една предизвестена смърт“ – така адвокат Михаил Екимджиев определи всички силови и зрелищни акции от предишното управление на ГЕРБ, когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов, по които България е осъдена от Съда в Страсбург да плати обезщетения за стотици хиляди евро.

Последните, отпреди дни, бяха в полза на Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови – познати като Дамбовците, – част от задържаните в операция „Октопод“ през 2012 г.

През последните 5-6 години след тази „безобразна“ акция си говорим какъв ще е резултатът, с който всички запознати с правото бяха наясно още тогава: а именно, че няма как този тип силовашки акции, от които Цветановото МВР и кабинетът помпаха рейтинг, да не се провалят, коментира Екимджиев.

С тази показност те не целяха постигането на юридически резултат и осъждането на тези хора, а публична разправа с тях като политически и икономически съперници на бизнес кръговете около ГЕРБ – внушаваха, че най-после громят мафията и бият лошите, добави той.

Екимджиев разказа подробности за някои от предишните подобни дела, по които е работил – на Борислав Гуцанов и Даниел Славов, прекратени по липса на данни за престъпление.

По думите му още тогава е разбрал, че се действа по един и същ начин, че сценарият е еднакъв и не преследва легитимна, а задкулисна цел: груба полицейщина, всяване на страх, нарушаване на човешки права, медийно отразяване и изказвания на министъра, които нарушават презумпцията за невинност.

Това, че Алексей Петров е получил по-малко обезщетение, той обясни с виждането на съда, че като бивша барета, той е обучен да приема подобни ситуации с по-малко страх и стрес.

Имам готовност да представим две решения по аналогични казуси и да убедим голямата камара на съда да присъди по-сериозно обезщетение, каза още Екимджиев.

Според адвоката прокуратурата у нас пък явно има нова стратегия – да се намесва при битови инциденти (давайки пример със сбивания на пътя, случая с починалия Тодор от Враца, задържаните шефове от ДАИ), като посланието явно е „Не ни занимавайте с голямата корупция“.

Какво предстои да се случи в съда, има ли възможност да се търси регресна отговорност от виновните лица в изпълнителната власт, ще понесе ли вина прокуратурата – чуйте целия разговор:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Здравейте казвам се Данаил Лазаров от град Варна на 30 години и при мен в момента се получава това, че аз бях несправедливо обвинен от варненската полиция в лицето на второ РПУ на МВР-Варна чрез подправени показания на свидетели като полицията умишлено и съзнателно е накарала единия свидетел да лъжесвидетелства срещу мен и също да даде показания от името на баба си, която изобщо не е била разпитвана, както и да я разпише от нейно име в протоколите за показанията и по този начин е сформирано обвинението срещу мен и моя съпроцесник и ние бяхме признати за виновни от съда за нещо в което аз нямам никаква вина. Свидетелите също им казват това на съда, но никой не се интересува вече от истината! Който иска може подробно да се запознае с моя случай от форума на сайта lex.bg от този линк: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=61557