събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Адв. Михаил Екимджиев: Местят измервателни станции за въздуха от мръсни на по-чисти места

Адв. Михаил Екимджиев: Местят измервателни станции за въздуха от мръсни на по-чисти места

Общинските власти преместват измервателните уреди за състоянието на въздуха от най-мръсните места на по-чисто точки – тези съмнения за София и Пловдив потвърди, поне за Пловдив, адв. Михаил Екимджиев, който живее там и води дело срещу местната общината заради мръсния въздух в града.

Най-абсурдното е, че от общината и РИОСВ твърдят, че това е съвсем резонно, тъй като станцията на Баня „Старинна“ системно давала най-високи стойности и за да бъдат успокоени хората, измервателната станция била преместена в чист, топлофициран и спокоен район, близо до паркова зона, добави той.

Адв. Екимджиев подчерта, че смисълът, и по европейска директива, е тези измервателни станции да бъдат точно на най-невралгичните места, където замърсяванията с прахови частици са най-голями, така че хората не просто да са информирани, но и да могат да вземат мерки за самозащита.

В този смисъл, според Екимджиев, държавата действа на същия принцип както в случая с Чернобил.

Това са андрешковски номера, за да бъдат излъгани Европейската комисия и българските съдилища, пред които се разглежда нашия колективен иск, отбеляза той като коментира новината от тази сдемица, че
Съдът на ЕС е уважил иска на ЕК, подаден срещу България, констатирайки, че страната ни не е спазвала европейското законодателство за чистотата на въздуха, в частност нивата на фини прахови частици.
В продължение на години България е бездействала по проблема и буквално е лъгала Комисията.

България драстично е нарушила европейските норми, като оттук нататък ЕК има лостове за натиск и мониторинг на държавата след това първо осъдително решение, а ако тя отново се опита да лъже хората и ЕК с подобен тип бракониерски действия, несъмнено глоби ще има, предупреди адвокатът.

Той посочи, че искът му е бил отхвърлен с нелепи мотиви на двете инстанции, през които е минало делото.

Над 11 200 умират годишно от заболявания, причинени и утежнени от замърсяването на мръсния въздух, припомни статистиката Михаил Екимджиев, като според него това явление е пряко свързано с корупцията, която не позволява да има пари за ефективни екологични политики.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …