събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Адв. Марин Божков: Кое е незаконното при офшорките

Адв. Марин Божков: Кое е незаконното при офшорките

В регистрацията на фирма в офшорна зона няма нищо незаконно, незаконно е когато тази форма се използва за сключване на други сделки или просто за прехвърляне на доходи с цел избягване на данъчно облагане, обясни в еМисия България адв. Марин Божков.

Използването на законна форма за незаконна дейност е заобикаляне на закона, а то е толкова забранено, колкото нарушаването му, добави той.

„В България подобни действия са още по-укорими, защото данъчното облагане е много ниско за ЕС.

Самата България представлява такова данъчно убежище с плоския си 10-процентен данък, което е на предела на допустимостта по европейското законодателство.“

Адв. Божков напомни и историята и целта на създаването на офшорните зони – да обслужват сделки, които се сключват с товара на корабите, когато са в международни води. Именно затова те са традиционно в крайбрежни островни държави и територии в близост до морските пътища.

Какви точно сделки с корабен товар сключват и какво общо имат с корабоплаването обаче Марин льо Пен, Владимир Путин или сем. Баневи, запита той реторично.

„За олигархичните режими, които господстват в 2/3 от света и чиито флагман е Русия, офшорните зони са просто начин на живот. Там да определяш правила, които сам не спазваш, е въпрос на престиж.

Българската култура е преходна, между западноевропейския моделк, където все пак се краде тайно, и източния – където законът да не важи за теб пред очите на всички е въпрос на власт и престиж.

Затова при нас целият този скандал ще има измерения в стил Бай Ганьо“.

Къде е сбъркала адвокатската компания „Мосак Фонсека“, която по думите на адв. Божков не прилага правото, а извършва регистрации с ясното съзнание за заобикаляне на закона, на принципа „тарикати сме и не могат да ни хванат“ – чуйте коментара:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …