понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Адв. Иван Тодоров за спънатата държава и отказа от модернизиране на администрацията

Адв. Иван Тодоров за спънатата държава и отказа от модернизиране на администрацията

Адвокат Иван Тодоров гостува в студиото на „Просто Диков“ и коментира имало ли е посещения на председателя на ВКС Лозан Панов в кантората му. Преди това обаче той коментира защо не се въвеждат електронни системи в здравеопазването и съдебната система, например като посочи, че бизнесът губи 20% от времето си в излишна бумащина.

Той коментира и статия, която е написал във вестник „24 часа“. „Софтуер отдавна е измислен. Много от тези държави са говори да ни го подарят. Например от 20 години се говори за електронна здравна карта, електронна рецепта и т.н. Защо не е направено? Ами очевидно няма желание, защото то не е толкова сложно“, заяви адвокат Тодоров.

Той разчита, че сега тази специализирана агенция може да направи пробив. „Когато започне едно правителство, то може да каже – вижте колко безобразия сварваме, дайте да направим нещо. Има само 6 месеца да започнат. Не го ли направят сега, няма да стане“, коментира юристът.

По думите му, в момента призоваването за съдебна зала става с лепене на бележки по входовете или чрез Държавен вестник. „Кой чете сутрин Държавен вестник, за да разбере, че е призован? Това са фиктивни призовавания, които нямат нищо общо с реалността. Все едно живеем в допотопна каменна ера и не може да се извърши по никакъв друг начин“, подчерта юристът.

Според него, мълчаливото съгласие също е уредено изключително сложно със закон. „Трябва да се въведе за определени дейности. Я си представете, че една ядрена централа става с мълчаливо съгласие? Подаваш си документите, ако не ти отговорят в срок, си строиш централа. Не става за всичко“, даде пример той.

По думите на Иван Тодоров могат да се спестят 2 милиарда лева от бумащини. „20% от времето на бизнеса се губи в бумащина и това сериозно спъва развитието на държавата. А за гражданите това е ужасно тежко – ходиш, висиш по опашки. Не мога да си обясня защо не се прави“, посочи адвокатът и каза, че има страх от промяна.

„За да получаваш добри пари, трябва работодателят ти да е успешен“, коментира Тодоров и обясни своите предложения за отношенията между работодател и служител.

„Никъде по света няма такава висока степен на обжалване като в България. Няма го това доверие в администрацията. В Германия много по-малко актове се обжалват. В Мюнхен и Берлин административните съдилища са много по-малки, защото нямат дела и всъщност ги решават много по-бавно. Това в крайна сметка се отразява и на икономиката, и на хората. Изходът е да се промени администрацията на първо място“, посочи адвокат Тодоров.

По думите му е наложително администрацията да остане същата, без значение от управляващите. „В ничии интерес не е непрекъснатата смяна на хора в администрацията. Те трябва да са кадърни хора, да са експерти“, подчерта Тодоров. Той коментира и презастрояването в София.

„Ако не се плаща достатъчно, това отприщва корупцията“, посочи Тодоров.
Той посочи и че Лозан Панов не е ходил в офиса му. „Имаше едни снимки. Това не е нашият офис на ул. „Парчевич“. Преди две години съм го виждал Лозан Панов. Направих разпечатка, извиках представители на медиите и се видя, че няма такива SMS-и поздравителни. Изобщо аз не пиша на българи SMS-и на кирилица“, каза още той.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …