понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Адвокатите Първан Първанов и Ивайло Дерменджиев за бездънната яма АЕЦ „Белене“

Адвокатите Първан Първанов и Ивайло Дерменджиев за бездънната яма АЕЦ „Белене“

Специалистът по арбитражни дела адв. Ивайло Дерменджиев и адв. Първан Първанов, специалист по международно арбитражно право в Ню Йорк, работил в някои от най-големи американски кантори, коментираха в „Просто Диков“ проблемите около арбитражното решение за АЕЦ „Белене“.

Подготвените от адв. Първанов и инж. Илчо Костов, който гостува по-рано в предаването, документи в полза на българската позиция (виж тук) са били дадени и на НЕК, и на адвокатската кантора „Уайт енд Кейс”, наета да защитава интереса на България в заведеното арбитражно дело срещу страната ни, но са били отхвърлени.

При положение, че България и НЕК отиват на преговори в Москва, след като има решение срещу тях за 620 млн. евро, по което те буквално няма какво да кажат, защо просто не е пуснато искане за обжалване – за да може най-малкото българската страна да има някакъв лост или аргумент при разговорите с руснаците, попита той.

Според адв. Първанов в този чернобял спектър се крие някаква по-голяма риба, има червени лампи, които светват и конфликтът е очевиден. Има странност и в действията на „Уайт енд Кейс“ в периода, след като те вече представляват Руската федерация.

Веднага, след като стана ясно, че секретарят на арбитражния състав е руски гражданин, България нямаше нужда дори от други аргументи, посочва специалистът.

„Когато тук (в САЩ) се водят дела, в които се твърди, че по време на търговия период някой от изпълнителите е въвел в заблуждение възложителя и то с такава сериозна информация, при която би се стигнало дори до отказ от преговори между тях, се счита, че сделката е нищожна и изпълнителят губи правото да иска дори това, което му се дължи, без печалба. В най-лошия случай със сигурност сделката за реакторите, за които България вече плати, щеше да бъде поставена най-малкото под сериозен въпрос“, заключава адв. Първанов.

Адв. Дерменджиев също твърди, че е имало много възможности за обжалване. По думите му в Швейцарския федерален съд е можело да се иска отмяна, но сроковете вече са отдавна изпуснати. Ако бяха спазени, най-малкото това решение щеше да бъде завъртяно още веднъж, като има и решения, които се отменят, каза той.

Според него решението на държавата за плащане на обезщетението е било прибързано, още повече, че по думите му в нашата практика повечето осъдени държавни компании или ведомства никога не са плащали доброволно веднага. Не съм чул международна корпорация да не обжалва и да не използва всички способи до последно, добави той.

Адв. Дерменджиев е на мнение, че арбитражното решение е трябвало да бъде дадено за прецизен независим анализ, който да прегледа многото документи и странните действия около него.

Ако е вярно, което казва Делян Добрев, че са знаели от самото начало, че няма никаква защита по поръчката за реакторите, то към прекратяването й те са знаели и че ще има искане за плащане. Защо тогава отиват на арбитраж, за който отиват толкова много пари“, попита накрая и адв. Първанов.

Той е убеден, че същите аргументи могат да бъдат използвани в полза на НЕК в настоящото дело между компанията и „Уорли Парсънс“, за да бъдат спестени пари.

Може да платим още веднъж и по иска на „Уорли Парсънс“, „Белене“ е бездънна яма, заключи и адв. Дерменджиев.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …