събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Адв. Хаджигенов за скандала с Борислав Сарафов: Учебникарски пример за сексуален тормоз

Адв. Хаджигенов за скандала с Борислав Сарафов: Учебникарски пример за сексуален тормоз

Това е учебникарски пример за сексуален тормоз и реч на омразата и той е безпрецедентен не заради поведението на висш държавен служител, а заради смелостта да се даде гласност.

Това коментира в „Просто Диков“ адвокат Николай Хаджигенов по случая с разследващата полицайка от ГДБОП Любомила Ценова, завела гражданско дело за непозволено увреждане и наказателно дело за обида срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Сексуалният тормоз у нас е по-скоро в графата „изключения“ и рядко стига донякъде, още по-малко до Комисията за защита от дискриминация, но това е показателно за начина, по-който работи прокуратурата и по който се отнася с МВР, коментира той.

„В цялата ми бурна практика, в която съм защитавал всякакви хора, вкл. и полицаи в подобно, макар и различно положение, не съм имал и не съм чувал за такъв случай – някой да посмее да се опълчи публично срещу зам.-главния прокурор. Всички, които понечат да си позволят това, вкл. както стана и с Бойко Борисов, почват да омекват (…) Изненадан съм от смелостта на полицайката, надявам се да й стигне до края, защото ще й трябва“.

Според адв. Хаджигенов подобен род арогантен и циничен език, като употребения от Сарафов към Любомила Ценова, е обичаен.

„Ако живеехме в една нормална правова държава, зам.-главният прокурор вече щеше да е аут от прокуратурата и да си носи последиците, а не да чакаме да се доказва и да минат петилетки, докато приключи всичко…

Нормалната реакция на един истински главен прокурор пък щеше да е да си изрита заместника на мига, още повече, че според документите той самият е присъствал на част от тази „веселба“, коментира още той.

По думите му всички от присъствалите на случката 4-5 човека мълчат, защото ги е страх.

„Още повече тези вътре в системата – те знаят какво правят самите те по цял ден, знаят, че то ще се обърне срещу тях и да – това зависи от прокуратурата. Затова ще мълчат и ще се обърнат срещу посмялата да се опълчи. Всеки там е сам за себе си, той е дошъл за далаверата, за властта, за други някакви причини.

Прокурорите и полицаите по принцип са лоши свидетели. Той не мисли за това, за което е там, а за това, че ако сега сбърка, ще му изстине мястото и ще го изгонят. На никого не му стиска да каже „да, това е така“.“

Адв. Хаджигенов заяви още, че по гражданското дело той очаква да има първо заседание до края на годината.

„Прокуратурата у нас си е построила държава в държавата, и то на принципа на мафиотски клан – има правило на омертата, има капо ди тути капи и т.н. Тя е създадена по съветски модел и не е мръднала от 60-те години до днес – затова става все по-лошо, а главният прокурор ползва сайта на прокуратурата все едно е стената му във „Фейсбук“, заключи адв. Николай Хаджигенов.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …