вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Адв. Хаджигенов за антитерористичния закон: Играта на демокрация приключи

Адв. Хаджигенов за антитерористичния закон: Играта на демокрация приключи

Правителството одобри законопроекта за борба с тероризма, който дава изключителни правомощия на МВР, ДАНС и армията за противодействие срещу терористични атаки. Редица от мерките бяха определени от правозащитници като антидемократични и ограничаващи сериозно правата на гражданите. Един от тези гласове е на адвокат Николай Хаджигенов.

Играта на демокрация приключи. До тази сутрин имахме илюзия, че си играем на правова държава, но днес това приключва окончателно. Оттук нататък имаме цар Бойко и една тиранична власт, която вече спря да се крие зад илюзията за демокрация, категоричен бе адв. Хаджигенов.

По думите му наименованието на проектозакона не е точно, тъй като той не е насочен срещу тероризма – за който в него няма определение, а срещу българските граждани.

Адв. Хаджигенов е убеден, че законопроектът отнема всички, без изключение, граждански права и ако трябва да се направи правно обобщение, то то е, че същността му е на антизакон, в който всичко е противозаконно.

Заменят илюзорната ни свобода за илюзорна сигурност

„Обяснението е едно – властта иска да остане на власт на всяка цена, а в конкретния случай цената е нашата свобода. Това е абсурд, който ние гражданите не трябва да допуснем да се случва.“

Ние гражданите имаме един единствен избор – или ще станем и ще заявим, че това не може да се случи у нас през 2016 г., или в рамките на следващата една година ние всички ще сме роби, предупреди адв. Хаджигенов.

Т.нар. „обосновано предположение“, на който по думите му се базират всички хипотези на закона, специалистът определи като „митичен термин“. Това не е легална дефиниция, а едно огромно правно нищо – сигурни сте, че има престъпление, но нямате доказателства, обясни той.

Адв. Хаджигенов коментира също, че отделни части на законопроекта сякаш буквално са преписани от Патриотичния акт в САЩ, приет след атентатите от 11 септември, който според него е „неработещ и ужасяващо рестриктивен акт, с който безконтролно и безогледно се злоупотребява“.

„Тероризъм има, откакто има войни. Това е елементарен начин за водене на бойни действия, колкото и да му придават религиозен, етнически и др. смисъл. Ефективната борба срещу тероризма е да се бориш с причините, довели до него“, заключи адв. Николай Хаджигенов.

Чуйте в подробности и другите му коментари и аргументи срещу проектозакона за противодействие на тероризма, приет от Министерския съвет:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …