сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Адв. Екимджиев: Гърция има всички основания да даде политическо убежище на военните

Адв. Екимджиев: Гърция има всички основания да даде политическо убежище на военните

Гръцкият съд в град Александруполис осъди на два месеца затвор всеки от осемте турски офицери, избягали в страната след неуспешния опит за преврат от 15 юли. Присъдата е заради незаконно преминаване на границата и нарушаване на въздушното пространство на Гърция. Междувременно властите разположиха бойни хеликоптери на Додеканезите, за да предотвратят кацането на други разбунтували се турски военни.

Като членка на ЕС и Съвета на Европа, Гърция е длъжна да приложи правните стандарти, произтичащи от практиката на Европейския съд по правата на човека и на европейското право, посочи в коментар по темата адвокат Михаил Екимджиев.

Той поясни, че това означава искането на турските военни за политическо убежище да бъде разгледано в разумен срок, а при разглеждане на искането на Турция за екстрадирането им, гръцкият съд във всички случаи да вземе предвид масовите репресии срещу магистрати, които се извършват в момента в Турция.

По думите му предвид факта, че всеки един съдия може във всеки момент да бъде арестуван и обвинен в каквото и да, няма как да се гарантира справедлив процес.

Тези съдии са изгубили своя интегритет и не биха могли да изпълняват по нормален начин функцията си, а отделно от това стои въпросът и за обсъжданата в Турция възможност за възстановяване на смъртното наказание, посочи адв. Екимджиев.

Той обобщи, че гръцкият съд има всички основания, произтичащи от правото на ЕС и от Европейската конвенция за правата на човека, да откаже екстрадиция и да има даде политическо убежище.

Няма легална процедура, по която Турция може да ги поиска обратно, повтори той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …