петък , 19 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Адв. Екимджиев: Гърция има всички основания да даде политическо убежище на военните

Адв. Екимджиев: Гърция има всички основания да даде политическо убежище на военните

Гръцкият съд в град Александруполис осъди на два месеца затвор всеки от осемте турски офицери, избягали в страната след неуспешния опит за преврат от 15 юли. Присъдата е заради незаконно преминаване на границата и нарушаване на въздушното пространство на Гърция. Междувременно властите разположиха бойни хеликоптери на Додеканезите, за да предотвратят кацането на други разбунтували се турски военни.

Като членка на ЕС и Съвета на Европа, Гърция е длъжна да приложи правните стандарти, произтичащи от практиката на Европейския съд по правата на човека и на европейското право, посочи в коментар по темата адвокат Михаил Екимджиев.

Той поясни, че това означава искането на турските военни за политическо убежище да бъде разгледано в разумен срок, а при разглеждане на искането на Турция за екстрадирането им, гръцкият съд във всички случаи да вземе предвид масовите репресии срещу магистрати, които се извършват в момента в Турция.

По думите му предвид факта, че всеки един съдия може във всеки момент да бъде арестуван и обвинен в каквото и да, няма как да се гарантира справедлив процес.

Тези съдии са изгубили своя интегритет и не биха могли да изпълняват по нормален начин функцията си, а отделно от това стои въпросът и за обсъжданата в Турция възможност за възстановяване на смъртното наказание, посочи адв. Екимджиев.

Той обобщи, че гръцкият съд има всички основания, произтичащи от правото на ЕС и от Европейската конвенция за правата на човека, да откаже екстрадиция и да има даде политическо убежище.

Няма легална процедура, по която Турция може да ги поиска обратно, повтори той.

Вижте също

Трилогията от детски книги на Радостина Николова превзема Китай

Трилогията от детски книги на Радостина Николова излиза на китайски език. Това е първият голям …