събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Адв. Атанаска Каракашева за кражбата на самоличност и фирми

Адв. Атанаска Каракашева за кражбата на самоличност и фирми

Все повече хора стават обект на кражда на лични данни. Измами и фалшификации могат да се случат с всеки един от нас. С госта в „Жива връзка“ адвокат Атанаска Каракашева разговаряхме за видовете измами и дали има начин, по който да се предпазим.

„Преди време най-чести бяха имотните измами. Те ставаха възможни с фалшив документ за самоличност или неистинско пълномощно. С цел предотвратяването на подобни практики бе даден достъп на нотариусите до Националната база данни Население и до Националния автоматизиран фонд за издаваните български документи за самоличност. Наблюдава се намаляването на подобен тип измами. За съжаление, ограничаването на възможности за извършване на такива измами всъщност пренасочи хората с престъпни намерения към друг вид измами. Днес наблюдаваме бум в т.нар. кражби на фирми“, обясни адвокат Каракашева.

По думите ѝ бизнес, граден с години, е възможно да бъде откраднат за дни.

Бизнесът и хората все повече използват електронни услуги, предлагани от различни институции. А всъщност пропуски в нормативната ни уредба прави така, че има вратичка за заличаване на следите на тези, които извършват подобни закононарушения. Едно лице може лесно да се сдобие с електронен подпис. Не е задължително лицето, на чието име е издаден електронният подпис, да е същото лице, което е заявило желанието да се регистрира електронен подпис, посочи адвокат Каракашева.

Подобни престъпления с кражби на фирми се доказват трудно, подчерта тя и допълни, че най-важно е управителят да фирмата възможно най-рано да заподозре манипулацията.

Целия разговор със защитника можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …