петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Адв. Александър Кашъмов – има ли напредък в достъпа до информация у нас

Адв. Александър Кашъмов – има ли напредък в достъпа до информация у нас

Основният извод от тазодишния доклад на Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) за нивото на достъпа до информация в България през 2015 г. е, че законът се е променил в положителна посока.

Това коментира адвокат Александър Кашъмов от програмата в еМисия България, като припомни, че приетите през декември промени в Закона за достъп до обществена информация, които влязоха в сила през февруари, са довели до засилване на електронния достъп.

Вече всеки по имейл може да подаде заявление, като са длъжни да му предоставят исканите документи и информация по електронен път, без той да плаща нищо и без подписване на двустранен протокол, както е при хартиения вариант. Изрично забранено е и да се иска електронен подпис.

Според адв. Кашъмов тенденцията да се прилагат добрите изменения се засилва, като много хора и журналисти се възползват от възможността.

По думите му част от институциите са „горе-долу в час“, други не толкова, но най-големият проблем и до днес остава липсата на държавен орган, който да се занимава с координацията и контрола по закона.

Основната спънка през годините е, че институциите у нас не се развиват и учат сами за себе си, а единствено под натиска на граждани, на протести, съдебни решени и обжалвания, коментира още адв. Кашъмов.

Няма някакъв масов отказ, но има институции, които демонстрират забележително упорство, добавя той, като дава пример с МОСВ и МВР.

На какви причини най-често се позовават институциите, кои от тях най-трудно се отварят и защо България не иска да подпише и до днес Конвенцията за достъпа до информация – чуйте коментара на адв. Александър Кашъмов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …