вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Аделина Марини за членството ни в еврозоната: България гони високоскоростен влак, който е изпуснала преди години

Аделина Марини за членството ни в еврозоната: България гони високоскоростен влак, който е изпуснала преди години

Аделина Марини – журналист и главен редактор на Еuinside коментира бъдещето на ЕС и членството на България в еврозоната. Тя посочи, че в Рим на 25 март предстои пикът на дебатите за бъдещето на ЕС.

„Времето за това е назряло и дори Меркел узря за това да се официализира нещо, което и днес е факт – многоскоростна Европа. Юнкер предлага 5 сценария или посоки накъде да върви Съюза. Съвсем официално се говори за отделяне на отделни блокове. Например имаме еврозона, отделна група е Шенген, или целия ЕС“, даде пример Марини.

„България в момента се опитва да догони бързо движещ се влак, който е изпуснала преди няколко години“, коментира Марини по повод членството на България в еврозоната. Тя каза, че основният проблем е доверието, а още по-сериозно е това, че доверие между страните членки вече няма.

По думите й, приемането на нови членки ще става по-трудно, тъй като на политическо ниво ще има спънки. Според Марини, най-големият проблем на България е съдебната система и с политизирания надзор над банките. „Всички тези проблеми няма как да бъдат решени с влизане в еврозоната. Имаме да свършим наша работа, за която няма политическа воля“, подчерта Марини.

„Дори и да влезем в еврозоната, първоначално надзорът над банките ще остане национален. ЕЦБ ще надзирава тези банки, които биха имали потенциално един системен проблем“, смята журналистът. „Валутният борд е нещото, което е опазвало до сега стабилността. Досегашните сценарий бяха той да отпадне при влизане в еврозоната“, анализира Марини.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …