сряда , 23 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Аделина Марини: ЕС ще има, въпросът е на какви скорости
ADELINA_MARINI картинка

Аделина Марини: ЕС ще има, въпросът е на какви скорости

Журналистът Аделина Марини коментира срещата в Рим и заявката, която дадоха лидерите ЕС да бъде единна общност поне в следващите 10 години. А днес Великобритания задейства чл. 50 за напускане на ЕС – дни след срещата на евролидерите в Рим, които се подписаха под декларация за единна Европа.

„Не съм обнадеждена, че съюзът ще продължи единно. Декларацията беше за това, че съюзът продължава на много скорости“, обясни Марини.

По думите й, последиците от тези много скорости се усещат чрез Шенген и еврозоната.

„Декларацията като такава е доста добър документ. Лидерите спазиха обещанието си да не говорят празни приказки. Досега са се правили общи, идеалистични заявления и доста далечни от зрителите и гражданите“, коментира журналистът.

„Този документ е изключително конкретен и показва ясно ангажименти и хоризонт кога да бъдат изпълнени. Има послания за всички от ЕС и към тези, които не са в ЕС, но са проблем за съюза“, посочи Марини.

„Оптимист съм. ЕС ще има, въпросът е какъв вид ще придобие, когато всички тези неща започнат да се движат със своята скорост“, посочи тя.

Марини каза, че ще се работи за икономическа конвергенция, организираната престъпност, тероризма и охраната на границите. Според нея скоро може да се очаква създаването на отбранителен съюз като посочи, че макар и сложно, има ясна политическа воля за това.

Опасенията са, че може да дублира НАТО. Част от този приоритет е и опит да се направи обща външна политика.

Чуйте целия анализ на журналиста Аделина Марини в следващото видео:

Вижте също

bojo

Маркират опасните дървета в София

Днес започна акция по маркиране на опасни дървета в Борисовата градина. Предвидено е тя да …