неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Аделина Марини: ЕС ще има, въпросът е на какви скорости

Аделина Марини: ЕС ще има, въпросът е на какви скорости

Журналистът Аделина Марини коментира срещата в Рим и заявката, която дадоха лидерите ЕС да бъде единна общност поне в следващите 10 години. А днес Великобритания задейства чл. 50 за напускане на ЕС – дни след срещата на евролидерите в Рим, които се подписаха под декларация за единна Европа.

„Не съм обнадеждена, че съюзът ще продължи единно. Декларацията беше за това, че съюзът продължава на много скорости“, обясни Марини.

По думите й, последиците от тези много скорости се усещат чрез Шенген и еврозоната.

„Декларацията като такава е доста добър документ. Лидерите спазиха обещанието си да не говорят празни приказки. Досега са се правили общи, идеалистични заявления и доста далечни от зрителите и гражданите“, коментира журналистът.

„Този документ е изключително конкретен и показва ясно ангажименти и хоризонт кога да бъдат изпълнени. Има послания за всички от ЕС и към тези, които не са в ЕС, но са проблем за съюза“, посочи Марини.

„Оптимист съм. ЕС ще има, въпросът е какъв вид ще придобие, когато всички тези неща започнат да се движат със своята скорост“, посочи тя.

Марини каза, че ще се работи за икономическа конвергенция, организираната престъпност, тероризма и охраната на границите. Според нея скоро може да се очаква създаването на отбранителен съюз като посочи, че макар и сложно, има ясна политическа воля за това.

Опасенията са, че може да дублира НАТО. Част от този приоритет е и опит да се направи обща външна политика.

Чуйте целия анализ на журналиста Аделина Марини в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …