вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Аделина Марини – България е в европейска безтегловност

Аделина Марини – България е в европейска безтегловност

Аделина Марини журналист и главен редактор на Еuinside от Загреб коментира какви са предизвикателствата, пред които е изправен ЕС и ЕП.

„Много по-голяма е борбата. Има 7 кандидати и доста е нажежена ситуацията. Това даде възможност за този избор да стане малко по-прозрачен. Имаше междупартийни разделения, които се разбираха помежду си“, разказа Марини по повод избора на нов председател на ЕП. „Функцията на председателя на ЕП ще бъде запазена. От седмината кандидати на практика трима са италианци. За географския баланс не съм сигурна. Шансовете председателят на ЕП да бъде италианец са много големи. Мартин Шулц с всички плюсове и минуси успя да изпълни целия потенциал на ЕП да бъде равностойна институция на европейската политическа сцена. За следващият председател ще бъде изключително голямо предизвикателство да запази това, особено с растящия евроскептицизъм“, смята журналистът.

По думите й, бежанската криза не е акцент на Балканите. „Тук има много по-големи проблеми, които остават в сянката на европейския дебат. Важно е да се отбележи, че в момента на Балканите ситуацията е много близка до тази, която предшестваше войните и разпадането на бивша Югославия. Говоря за Босна и Херцеговина, но мисля, че много сериозен проблем представлява Сърбия. Посланията, които идват оттам, са изключително тревожни Реториката от Белград много се заостри и става конфронтационна спрямо съседните страни“, коментира още тя.

Задават се въпроси на Балканите – следва ли нов въоръжен конфликт, посочи журналистът. Тя смята, че ЕС трябва да си е дал сметка колко костелив орех са Балканите. Според нея България е в европейска безтегловност и не е ясно дали присъства в ЕС или не. Има опит страната да привлече вниманието по отношение на бежанската криза, но от друга страна България не е много активна по други въпроси от дневния ред.

Ако политическата криза в Македония не бъде решена в скоро време, Марини прогнозира, че това със сигурност може да прелее към България по някакъв начин.
Чуйте целия анализ на Аделина Марини в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …