неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / АБУЧ с петиция българският език да бъде оценяван на матури в Европа

АБУЧ с петиция българският език да бъде оценяван на матури в Европа

Преди дни бе внесена петиция до Европейския парламент от името на Асоциацията на българските училища в чужбина за признаване на признаване на официалните езици в Европейския съюз на ниво матура, като в това число попада и българският език. От АБУЧ настояват резултатът от подобен изпит да се вписва в дипломата за завършен етап от обучение на съответната национална образователна система на държавата членка, където учи и живее ученикът.

За инициативата разговаряме в „Жива връзка“ с Камелия Конакчиева, основател и ръководител на българското училище „Кирил и Методий“ в Париж.

„Искаме всички езикови познания на младите българи навсякъде в Европа, дори не само на българите, тъй като петицията е принципна, да могат да бъдат признавани наравно. Т.е. когато един български младеж или девойка на 18 години завършват образованието си някъде в Европа, всичките им езикови познания независимо дали са учили в същата държава или не да могат да бъдат оценявани. Това е много важно, защото няма никаква причина едно финландче, шведче да може да има чудесна оценка по тези езици в Европа и тази оценка да му носи точки за кандидатстване за висше образование, а пък българското дете да не може да получи такова оценяване“, категорична е Конкчиева.

По думите ѝ причината искането да не е реализирано е защото в ЕС няма обща политика за образованието.

„Смятаме, че тази липса на възможност обаче е пречка за мобилността на семействата. Защото когато българско семейство се премести извън България децата им знаят английски, френски и български, но в чужбина учат други два езика и българският се забравя. Никой не го учи, защот бил по-малко разпространен, макар да е равнопоставен на хартия“, обясни още сънародничката ни.

Вижте целия ѝ коментар в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …