събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Абсурд или не: Премиерът Борисов осъди Волен Сидеров за 3 хил. лв., но трябва да плати 35 хил. лв.

Абсурд или не: Премиерът Борисов осъди Волен Сидеров за 3 хил. лв., но трябва да плати 35 хил. лв.

Премиерът Бойко Борисов спечели дело за клевета срещу лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Сидеров трябва да плати на Борисов 3 хил. лв., докато Борисов тряба да заплати разноските по делото на стойност 35 хил. лв. Абсурд ли е това – коментираха защитниците на двамата Марин Марковски и Явор Нотев.

Според адв. Марковски решението на съда е опасно и нередно, защото сега всеки политик може да обиди колега, депутат и срещу това трябва да плати само 3 хил. лв.

По думите му това е един от абсурдите на съдебната система, тъй като обезщетението Борисов е възнамерявал да дари на сиропиталище или дом.

На свой ред, Явор Нотев коментира, че когато е неоснователен и някой не е премерил размера на иска си, е напълно нормално съдът да го санкционира, което по думите му е и дисциплинираща норма.

„Много е нормално, защото обратното би довело до непремерени искове за милиони“, категоричен е Нотев.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. марин маринов

    Правилно е становището на колегата Нотев. Дължимата сума от 35000 лева е формирана от дължимата държавна такса върху предявения размер на иска и размера на дължимия адвокатска хонорар.Дължимия адвокатски хонорар се определя от Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения като съгласно тази наредба размера на адвокатското възнаграждение е процент върху предявения размер на иска още повече,че наредбата за адвокатските възнаграждения определя минималния праг на дължимо възнаграждение за адвокат , а не средно или максимално. След като Борисов е предявил 200000 лева върху тази сума се определя размера на адвокатското възнаграждение. При това положение сумата от 35 000 лева е нормално формирана и присъдена. Адвокатите на Борисов са имали процесуалната възможност да възразят върху размера на адвокатското възнаграждение по реда на чл.78 ал.5 от ГПК , което не са сторили.Точно и правилно колегата Нотев отбеляза ,че отговорност за присъдения висок размер на разноски за адвокатско възнаграждение носи и адвоката ,който е давал правната консултация преди завеждане на делото.Това е така ,тъй като преди да се заведе едно съдебно дело страната ползва адвокатска консултация и даващия консултацията адвокат е задължен да представи на клиента точна правна преценка затова какво е възможно като размер на иска да бъде защитен. .