сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / 80 години от рождението на Никола Гюзелев: Спомен за оперната легенда

80 години от рождението на Никола Гюзелев: Спомен за оперната легенда

Тази година отбелязваме 80 години от рождението на оперната легенда Никола Гюзелев.

Акцент в честванията е концертът „Рицарят на операта“, който ще събере оперни гласове от България, Македония и Италия в зала 1 на НДК на 13 декември от 19 ч. В НДК ще бъде представен и новият биографичен роман „Артистът, целунат от Бога“, с автор Владимир Гаджев.

В еМисия България за големия български бас си спомниха неговата съпруга Анна Мария Гюзелева и неговият ученик Николай Кърнолски. Те разказаха и подробности за участниците и програмата на предстоящия концерт.

Надявам се, че следата, която той е оставил у артистичните си наследници и последователи, е значима, каза Анна Мария Гюзелева. Тя припомни колко обширно е наследството и творческият репертоар на Никола Гюзелев.

При него нямаше ритуали за подготовка за сцената – той е от хората, родени за нея, и спазваше една огромна професионална дисциплина и хигиена на гласа, каза още тя.

Неслучайно италианските медии казват за него „Това е гласът, който рисува“, каза и Николай Кърнолски. Да търсиш тези нюанси, топлота, интерпретации, всеки път да измисляш нещо различно – това се среща все по-рядко на световните сцени, добави той.

Певецът подчерта също, че макар цял живот да е пътувал, учителят им винаги е възпитавал любов към България у тя.

Той самият е казвал, че много му е помогнал през годините фактът, че е художник и е завършил професионално академия – за самата музикална обрисовка на образа, добави и Анна-Мария Гюзелева. Чуйте целия разговор с двамата гости:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …