сряда , 17 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Над 70% от българите не вярват, че може да забогатееш по честен път. Според експерти причината е финансовата несигурност

Над 70% от българите не вярват, че може да забогатееш по честен път. Според експерти причината е финансовата несигурност

Според 2/3 от българите у нас не можеш да забогатееш честно. Това показва проучване на “Тренд”, проведено между 3 и 10 октомври. Изследването показва , че е налице сериозен дял недоверие спрямо богатите хора в България.

Нещо повече, според голяма част от българите успехът зависи много повече от това кого познаваш, а не дали работиш усърдно. Според резултатите българинът изисква сериозна роля на държавата в живота си, но въпреки това не е склонен срещу това да се повишават данъците. Коментар на проучването направи Ирена Тодорова от социологическа агенция„Тренд“.

„Отношението към социалните и културни въпроси на хората е по-скоро консервативно, но към икономическите въпроси и по-скоро социално. Причината е, че хората не се чувстват сигурни от средата, в която живеят. Протестите на прехода създадоха предпоставка хората да се чувстват неудовлетворени от икономическата ситуация и да смятат, че единствено спечелилите от промяната могат да забогатеят по нечестен път“, посочи социологът.

Кои са другите любопитни факти в проучването, вижте във видеото.

Вижте също

Владо Береану: Румъния е пред политическа криза и нови избори. Нов огромен протест готвят в неделя вечер

Премиерът на Румъния, социалдемократът Михай Тудосе подаде оставка. Тудосе се оттегля от поста, след като …