сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / 6 години след аварията във Фукушима хората искат да се върнат в домовете си

6 години след аварията във Фукушима хората искат да се върнат в домовете си

На 11 март се навършват 6 годишни от аварията в атомната електроцентрала Фукушима I. Инцидентът беше причинен от цунами, което предизвика повреда в част от апаратурата. Три от реакторите отказаха и започна освобождаване на силно токсичен радиоактивен материал. Въпреки че и до днес нивата на радиация в областите около реактора са високи, все повече от жителите, загубили домовете си при цунамито и инцидента искат да се върнат обратно.

Аварията в атомната електроцентрала Фукушима Даичи е една от най-големите в историята на ядрената енергетика. Причината за инцидента е цунамито, което беше причинено от земетресение в района на Тохоку на 11 март 2011 година. Веднага след труса, всички работещи реактори в електроцентралата автоматично спряха работа. Въпреки това, вълната, причинена от земетресението поврежда помощните генератори, които могат да осигурят нужната енергия за охлаждане на реакторите.

Недостатъчната мощност за охлаждане довежда до разтопяване на 3 от 6-те ядрени реактора. Това води до изтичане на силно радиоактивен материал, както във водите, така и във въздуха. След цунамито, реактор 1, 2 и 3 изпускаха радиация в продължение на 3 дни до 15 март 2011 година. Загубата на помощните генератори води и до прегряване на басейна за съхраняване на гориво на реактор 4.
На 5 юли 2012 година независимата комисия, която се занимава с разследването на аварията в АЕЦ Фукушима 1 откри нови факти за случилото се на 11 март 2011 година.

Според тях инцидентът е бил предвидим, но не са били предприети нужните предпазни мерки. Компанията, собственик на АЕЦ Фукушима-Даичи – Токио електрик, не е изпълнила основните изисквания за безопасност, като оценка на риска, предварителна подготовка за евентуални вторични щети, както и разработване на планове за евакуация. На 12 октомври 2012 година, компанията призна за първи път, че не е успяла да предприеме необходимите мерки заради страх от евентуални съдебни дела.

Аварията във Фукушима е най-големият ядрен инцидент в съвременната история след експлозиите в атомната електроцентрала Чернобил от 1986 година. Двата инцидента са единствените, класифицирани в седма степен по Международна скала за ядрени и радиационни събития. Това се определя като “крупна авария”, която представлява голямо изпускане на радиоактивен материал с обширни последствия за здравето и околната среда, които изискват извършването на планирани и допълнителни контрамерки.

Въпреки че няма загинали пряко след аварията във Фукушима, експертите смятат, че високите нива на радиацията в областта отнемат живота на между 130 и 640 души годишно. Смята се, че за първата година жертвите на инцидента са били около 1,600 души. В следствие на аварията и предшестващото цунами, над 160,000 души загубиха домовете си. В началото на месец март тази година, отново започна работа по обезопасяването на реакторите във АЕЦ Фукушима 1. Роботи ще демонтират повредените ядрени реактори, за да бъдат защитени работниците от високата радиация.

Миналата година компанията „Тошиба” демонстрира дистанционно управляемо устройство, предназначено да премахва останки и обработено гориво от охлаждащия резервоар в трети реактор на атомната електроцентрала „Фукушима-Даичи”.

Желанието на хората да се завърнат в радиоактивната зона поражда притеснения за здравето им. В последното си изказване, специалистите изразиха притеснението си, че след цунамито и аварията, жителите на градовете в префектура Фукушима може да страдат от психически проблеми. Шест-годишните усилия за премахване на радиацията в региона ще позволи на хора от градове, като Нами, който се намира на едва 4 километра от електроцентралата, да се завърнат отново по домовете си, но на каква цена?

Според проучванията, нивата на радиация във Фукушима са далеч по-ниски от тези в Чернобил, но въпреки това, те могат да причинят рак. Освен това лекарите смятат, че аварията и цунамито може да са нанесли психически травми на жителите, тъй като след тях всички драстично са променили начина си на живот. След март 2011 година, нивото на регистрирани самоубийства в района продължава да нараства.

Япония се подготвя да отбележи 6-тата годишнина от тройното бедствие – земетресение, последвалото цунами и аварията във Фукушима. Компанията – собственик на електроцентралата все още се опитва да изведе от експлоатация реакторите, но това със сигурност ще отнеме още десетилетия и милиарди долара.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …