четвъртък , 14 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / 6-часовият работен ден в Швеция – утопия или реалност

6-часовият работен ден в Швеция – утопия или реалност

Първите проучвания за ефекта и ползите от 6-часовия работен ден в Швеция след 6-месечния пробен период сочат, че работещите се чувстват много по-добре, разказва българката Светлана Ленкова. Тя е управител на ресторант в град Лунд.

По думите й в момента тече изслушването на Консервативната партия, която иска прекратяване на този проект, така че се чакат новини.

Проектът върви в две общински компании – поликлиника и дом за възрастни хора, като е установено, че медицинският персонал не само има повече време за семейството си, за хобита и приятели, но е повишена и неговата ефективност, което се усеща от пациентите им.

Тази инициатива не е нова за Швеция, още през 1989 г. е първият случай, но проектът е прекъснат и няма много данни за него, припомня Ленкова.

По думите й такава практика съществува на места в частния сектор, като един от примерите е сервизен център в Гьотеборг, който от 14 години работи така. Смята се, че 6-часовият работен ден би работил най-добре в ИТ сектора. Чуйте целия разговор:

Вижте също

130 милиона за поддръжка летателните сили на България – скандалите с „Кугъри“, „Спартани“ и МиГ-29

МС вчера отпусна близо 20 млн. лв. за ремонт на изтребителите МИГ-29. Това е вторият …