неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / 50 места от българската история отвъд България събрани в нова книга

50 места от българската история отвъд България събрани в нова книга

На пазара излезе изключително любопитна книга „50 места от българската история отвъд България“. Тя е дело на авторите Светослав Марков и Теодор Борисов и се издава от сдружение „Българска история“ с подкрепата на фондация „Българска памет“. Марков и Борисов гостуваха в студиото на еМисия България и разказаха повече за книгата.

Благодарение на нея ще научите за един от от най-големите барелефи на Ботев, намиращ се в столицата на Молдова Кишинев. Или пък за извисяващата се в Рим статуя на Иван Вазов. Ще узнаете и за мястото, където е отсядал Димитър Димов – на метри от световноизвестния музей „Прадо“ в Мадрид. Страниците ще ви пренесат и край живописното езеро Комо в къщата, в която последен пристан намира Пенчо Славейков. Ще „посетите“ и изящен дворец в Словакия, превърнал се в последно убежище на един прокуден цар.

„Идеята е на Теодор. Това, което аз правих през последните години, е да обикалям и да търся места, свързани с България. Пусках снимки в социалните мрежи и на Теодор му хрумна идеята да съберем всичко в една книга“, посочи Светослав Марков.

„Голяма част от българската история преминава извън границите на държавата ни такива, каквито са в момента. Беше предизвикателство за нас да намерим тези места, които човек може да посети и това да провокира неговия патриотизъм малко или много“, разказа от своя страна Теодор Борисов.

„Малко хора знаят, че народният театър в Нигерия е построен от българска група архитекти. Много голяма част от обектите не са дори на Балканите. За нас беше важно да намерим места и в централна Европа – места, които са лесно достъпни за съвременния българин и начин на пътуване“, обясни Марков.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …