неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / 4 млади дами представят музика на открито в София

4 млади дами представят музика на открито в София

Четири млади дами представят концерт на класическа музика в парка. Това са Яна Зеленогорска (цигулка), Боряна Кралева (цигулка), Марина Тодорова (виола) и Йоанна-Мария Тодорова (виолончело). Те са възпитаници на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Съставът се ражда през 2014 г., когато момичетата печелят проект към Столична община в подкрепа на Кандидатурата на София за Европейска столица на културата за 2019 г. Тогава те реализират 30 концерта из цяла София с цел популярни музикални произведения да достигат до все повече хора. Кръщават проекта „Музикалните паркове на София“.

Това лято „Музикалните паркове на София“ се завръщат, като част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г. Следващият концерт е на 26 август от 19 ч. на лятната сцена в Борисова градина, а входът е свободен.

Яна Зеленогорска разказа, че през 2014 г. са направили 30 концерта в почти всички столични квартали и ефектът е бил страхотен и мигновен. „Това е предизвикателство за нас – че сме позиционирани в централна част в града. Случайно преминаващите хора за нас са показател колко добре се справяме. За наше голямо щастие все повече остават и все по-малко си тръгват. Стремим се да им предоставяме пъстра програма“, разказа Зеленогорска. Всеки концерт започва с „Малка нощна музика“ на Моцарт, следват „Хабанера“ из операта „Кармен“. Музикантите изпълняват известни произведения на Брамс, много познати джаз мелодии, аржентински танга, както и филмова музика от „Маската на Зоро“, „Карибски пирати“, „Усещане за жена“, „Цар Лъв“ и „Кръстникът“.

„Има какво да се чуе. Акустиката на лятната сцена е много предразполагаща, въпреки че във всеки парк пространствата са открити и преди години беше доста трудно. Но сега разполагаме с апаратура и микрофони. Разбира се, винаги минават коли, полицейски патрулки, линейки и деца пищят. Но без тези неща нямаше да е същото“, смята Яна Зеленогорска. Боряна Кралева сподели, че отскоро работи с квартета и добави, че публиката е много разнообразна. Има малки деца, които искат да видят и пипнат инструментите, млади и възрастни хора. „На последния концерт имаше хора, насядали по тревата и на одеала. Предлагаме им достъпна и позната музика – от класика до съвременна“, каза Кралева.

Яна Зеленогорска сподели, че много от колегите й търсят развитието си навън, а не в България. „Аз много бих искала да знам, че, ако остана, ще мога да си намеря работа и да се издържам. Не искам да си тръгвам от тук. Това е моята страна. Имаме много колеги, които успяват да пробият и да тръгнат по пътеката извън България. Имаме и много приятели, които се връщат, но не защото не са достатъчно добри професионалисти, а защото ги наляга носталгия и смятат, че мястото им е тук“, сподели музикантката.

Вижте целия разговор с Яна Зеленогорска и Боряна Кралева за музиката и това как един инструменталист може да се реализира в България в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …