понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / 4 г. след протестите #DANSWITHME: Пеевски е маминото детенце на българската олигархия

4 г. след протестите #DANSWITHME: Пеевски е маминото детенце на българската олигархия

Вторият марш за европейско правосъдие пред Народното събрание събра стотици недоволни граждани. Датата му не е избрана случайно. На днешния ден преди три години започнаха най-мощните и упорити протести срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, по известни като #DANSWITHME.

Парадоксът е, че от тях се роди символичното название на организирания мафиотски модел, окупирал политическите върхове и съдебната власт – моделът КОЙ. Три години по-късно обаче КОЙ изглежда по-силен отвсякога? Нашата репортерка Илиана Шишкова потърси коментара на организаторите и участниците в марша.

Тя разказа, че преди минути е имало група от непълнолетни, които са били разпознати като провокатори и добави, че заради тях маршът е спрял за около 5 минути. Крайната цел е Народното събрание.

Методи Андреев коментира, че държавата е стабилна само за олигархията. Реформите не са се случили и нищо не се е променило. „В момента, когато казваме „Долу Цацаров“, казваме „Долу“ на цялата олигархия. Имаме само показна демокрация. България се превърна в параграф 22 – слагат зависими хора, за да станат още по-зависими“, категоричен е Андреев.

Велислав Величков от Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ каза, че днес е стартирала подписка с искания. Тя ще бъде внесена в Министерския съвет, Народното събрание и до президента.

„Искаме всеки, който може да упражни законодателна инициатива, да се гарантира продължаването на съдебната реформа, да се намали парламентарната квота на не повече от 5 човека, да се въведе длъжността независим главен прокурор и да се създаде орган, който да разследва корупция. Да има затворен цикъл и да е ясно кой носи отговорност“, обобщи накратко исканията на протестиращите Величков.

Величков каза, че Радан Кънев, Методи Андреев, Настимир Ананиев и Петър Славов са се присъединили към протеста. По думите му, над 80 адвокати също са се присъединили.

Той посочи, че всички промени, които са били направени до момента, са компромис. „Ако тези искания останат без чуваемост през есента ще започнем подписка от всички граждани, с които ще искаме НС да се произнесе по тези въпроси“, заяви Величков.

„За пръв път държавата има правителство, което е излъчено от мафията. В този парламент всичко ще бъде много по-зле, отколкото имитацията на реформа. Не успяхме да променим политиците. Те станаха по-зависими от задкулисието. Прави се опит да се вкара 100% мажоритарно гласуване и това ще е заключителният акорд на меката диктатура на олигархията“, подчерта Методи Андреев.

„Това лице е маминото детенце на българската олигархия. Това е истинският царедворец на българската олигархия“, подчерта Величков за Делян Пеевски.
[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2017/06/14/LUBA_PROTEST.mp4[/KGVID]

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …